Annons

Annons

Annons

krönikaSöder-Hemsta

”Det är jag som är kung på Söder”

Vi som bor på Söder i Gävle dag är rätt bleka i jämförelse med våra föregångare. Det konstaterar Barbro Sollbe och berättar om den färgstarka antikhandlaren Chrispin Cederqvist.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Familjen Cederqvist hemma på Västra Islandsgatan, 1940-tal: Chrispin och Astrid med barnen Margareta, Gunnar och Bertil. Okänd fotograf.

Annons

”Vackra tingens gata”– det kallades Västra Islandsgatan i nuvarande Gamla Gefle en gång i en tidningsartikel. Det var i mitten av 1900-talet, medan området fortfarande var fyllt av verksamheter, inte bara bostäder som nu. På den lilla gata som fick det här namnet bodde och arbetade silversmeden Acke Tötterman i det stenhus på Västra Islandsgatan som länge var känt som Lottagården och som i dag bland annat hyser ett spa. Sven Magnusson (som var eller skulle bli pappa till Thomas Di Leva), bodde snett över gatan österut och ägnade sig åt smide. Trätäljaren Johnny Mattssons talang hade upptäckts och lanserats av Gävle museums (dagens länsmuseum) första chef, Philibert Humbla. Den fjärde hette Chrispin Cederqvist och hade en liten butik‚ Staffansboden, där han ”köpte skrot och sålde antikviteter”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan