Annons

Annons

Annons

Debatt
EU:s nya regler ska få fler att våga välja tåget

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 7 juni börjar EU:s nya tågpassagerarförordning tillämpas på svensk tågtrafik. De nya lagändringarna som riksdagen har röstat igenom innebär skärpta krav på järnvägsföretagen och ett ökat skydd för resenären.

”Den nya tågpassagerarförordningen ger passagerarna ökad makt i förhållande till tågoperatörerna”, skriver Lars Beckman (M).

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Annons

Att tågpendlingen fungerar är viktigt, inte minst för den som arbetspendlar. Vi är många som har missat möten på grund av försenade eller inställda tåg. När konsumentskyddet nu stärks ska fler kunna välja tåget framför bilen.

Den nya tågpassagerarförordningen ger passagerarna ökad makt i förhållande till tågoperatörerna. En viktig del i de nya reglerna är skärpta krav på information i samband med resan. Resenären ska få detaljerad information om sina rättigheter och kommunikationen kring eventuella förseningar ska bli tydligare.

Annons

Med de nya reglerna blir det lättare att boka om sin biljett eller få pengarna tillbaka om tåget är försenat. Under vissa förutsättningar ska resenären kunna boka om sin biljett med en annan leverantör av transporttjänster, till exempel ett bussföretag. I förordningen regleras även rätten till skadestånd om resenär eller bagage skadas under resan.

Om fler ska välja att resa med tåg måste det bli enklare och smidigare. För att göra tågresandet enklare blir järnvägsföretagen skyldiga att erbjuda direktbiljetter i större utsträckning. Det innebär att en och samma biljett ska gälla under hela resan om den består av flera etapper som trafikeras av en och samma operatör.

De nya reglerna innebär dessutom ett ökat skydd för den som behöver hjälp i samband med resan. Den som har en funktionsvariation eller nedsatt rörlighet och behöver assistans ska få det. I vissa fall ska personliga assistenter kunna följa med kostnadsfritt och det ska alltid vara tillåtet att ta med en ledar- eller assistanshund för den som behöver det. Vidare ska järnvägsföretag och stationsförvaltare se till att personal har utbildning om behov hos personer med funktionsvariation eller begränsad rörlighet och det införs tydligare krav på information om anläggningars och trafiktjänsters tillgänglighet.

Annons

Skyddet för resenären ska vara starkt. Det ska inte vara så att den som har en tid att passa eller den som behöver assistans inte vågar välja tåget. EU:s nya tågpassagerarförordning är därför ett viktigt steg på vägen för att få ordning på Sverige.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M), Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan