Annons

Annons

Annons

Debatt
Gårdsförsäljning äventyrar Systembolagets monopol

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den senaste tiden har det varit några debattartiklar om gårdsförsäljning av alkohol. Visst låter det mysigt och småskaligt? Om man inte går djupare in i frågan så låter det absolut som något som Vänsterpartiet skulle kunna ställa sig bakom. Men...så enkelt är det inte. För om man tittar närmare på vad detta skulle innebära, inser vi genast att det medför konsekvenser som vi absolut inte kan stödja.

”Andra länder har gått den vägen före oss, och resultatet har blivit ökad alkoholkonsumtion, vilket leder till fler alkoholskador och därmed ökade samhällskostnader”, skriver Owe Hellberg (V) och Maritha Johansson (V).

Bild: TT, Arkivbild

Det finns idag ett brett stöd för att ha kvar Systembolaget (TV4 gjorde en undersökning som visar att 63 procent av befolkningen stöder Systembolaget, stödet går tvärs över partigränser), anledningarna till stödet varierar. För vissa handlar det huvudsakligen om att slå vakt om Systembolaget av just de skäl som gjorde att det en gång infördes: insikten om att alkohol inte är en vara som vilken som helst, att alkohol inte ska säljas oreglerat utan ha vissa restriktioner. För andra är det viktigt att behålla Systembolaget eftersom det garanterar stort utbud och tillgång till vin, etcetera, av hög kvalitet oavsett var i landet man bor. Det finns säkert fler anledningar.

Annons

Annons

Kan då inte gårdsförsäljning av till exempel vin kombineras med att ha kvar Systembolaget? Nej. Vi är, som ni vet, medlemmar i EU. Deras regelverk tillåter inte att länderna har ett försäljningsmonopol som det vi har av alkohol i Sverige. I medlemsförhandlingarna inför EU-inträdet lyckades vi få ha kvar Systembolaget. Om vi nu på egen hand börjar luckra upp alkoholmonopolet kommer EU att ställa krav på att detta avskaffas.

Det finns goda skäl att varna för att avskaffa Systembolaget och därmed alkoholmonopolet. Andra länder har gått den vägen före oss, och resultatet har blivit ökad alkoholkonsumtion, vilket leder till fler alkoholskador och därmed ökade samhällskostnader.

Vår nuvarande alkohollagstiftning är en skyddslagstiftning. Den har gjort att vi i Sverige har färre alkoholrelaterade problem såsom sjukdomar, misshandel, olyckor, etcetera, än vad vi skulle ha haft utan den. Vi har färre barn som tvingas växa upp i missbrukarmiljöer än vad vi annars skulle ha haft. Det kan vi inte se som annat än ett mycket lyckat utfall av en lagstiftning. Den lagen och den tryggheten är vi inte beredda att riskera, hur trevligt och mysigt det än låter med gårdsförsäljning av öl och vin.

Vi avstår gärna från den mysigheten för att hindra att barn tvingas växa upp i missbruksmiljöer, för att spetsa till det. Därför förordar vi inte gårdsförsäljning av alkohol.

Annons

Maritha Johansson, kommunalråd för Vänsterpartiet

Owe Hellberg, kommunfullmäktige för Vänsterpartiet

LÄS MER DEBATT:

Gårdsförsäljning främjar landsbygden och näringslivet

Kommunen undergräver Gävles alkoholproducenters existens

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan