Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Ordningsvakterna som dödar lär bli fler

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I veckan föll dom mot två ordningsvakter som brukat så mycket våld mot en individ att mannen i fråga dog.

Fler argument mot att göra ordningsvakter till pseudopoliser behövs faktiskt inte. Det är direkt farligt, och riskerar leda till fler som dör av övervåld.

Trots det har regeringen lagt fram förslag om att öka befogenheterna för ordningsvakter.

Det är farlig idioti.

Ordningsvakter har blivit populära bland auktoritära politiker.

Bild: Johan Jeppsson

Annons

Till skillnad från polis handlar det om en yrkesgrupp som inte skapar trygghet. Kort utbildning, att personlighetstyper som man som utomstående ofta upplever som aggressiva verkar söka sig till yrket är två starka argument mot att det skulle vara en god idé att de ska göras till pseudopoliser i det offentliga rummet.

Annons

Den konservativa ledarskribenten Mattias Svenssons vittnesmål på Svenska Dagbladets ledarsida borde läsas av alla politiker som argumenterar för fler ordningsvakter med större befogenheter.

Aggressiva människor i uniform, som provocerar fram en våldsam situation ska ingen behöva utsättas för. Men Svensson utsätts för det. Och han är maktlös i situationen när han brottas ner, handfängslas, kallas för ”förståndshandikappad” i ett slutet rum med fyra ordningsvakter som av allt att döma är små människor med alldeles, alldeles för mycket makt.

Kraven för att bli ordningsvakt är obefintliga. Det krävs inga psykologtester, inget som säkerställer att det inte handlar om våldsverkare med maktbegär som söker sig till yrket. Kraven ligger på en så låg nivå att vad som krävs för att bli ordningsvakt är att du inte blivit dömd för brott de senaste 5 åren.

Det säger det mesta om ribban för att bli ordningsvakt. Det är nästan omöjligt att ställa lägre krav än så.

Men så ser det alltså ut. Du ska kunna prata svenska, springa 2000 meter, dra 77 kilo 15 meter och inte ha blivit dömd för brott de senaste fem åren. Det görs förstås en intervju, men att döma av vilka som blir ordningsvakter verkar det inte direkt vara några djupintervjuer det handlar om.

Annons

Annons

Har du lyckats hoppa över den tändsticksaskhöga tröskeln är du redo för uniformen.

Du utbildas i 80 timmar och betalar 870 spänn, sedan kan du sprätta runt och fråga människor om de är berusade, brotta ner dem, tömma deras lungor på luft med ett knä i ryggen, sätta handfängelse på dem och utsätta dem för våld. För att sedan påstå att de gjort våldsamt motstånd.

Med regeringens förslag får de här människorna 160 timmars utbildning istället för 80. Men då slänger man in bonusen att ordningsvakter kommer få möjlighet att kroppsvisitera människor.

När vår regering och kommunpolitiker pratar om att fler ordningsvakter ska bidra till att öka tryggheten har de faktiskt ingen aning om vad de pratar om. Det är väldigt uppenbart.

Givet de enormt låga kraven är ordningsvakter något som snarare skapar ökad otrygghet för vanliga laglydiga medborgare.

Det här är faktiskt inte en yrkesgrupp man vill möta i en mörk gränd.

Det visar Mattias Svenssons berättelse tydligt.

Det visar observationer många av oss gjort när andra konfronterats av ordningsvakter i det offentliga rummet.

Och det visar fallet med de två ordningsvakter som nu dömts för vållande till annans död.

Som dödat en annan människa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan