Annons

Annons

Annons

krönikaMordet vid Campus Sätra

Stina Dahle
Det var ingen walk of shame, det var en walk of fame

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

”Åh, där är (16-åringen)!”

En tjejgrupp fnissar och blir glada av att se den yngsta av de mordåtalade pojkarna i Sätra. Han blir också glad. De vinkar till varandra. Antagligen är de kompisar. Och de har inte setts på länge.

16-åringen har suttit frihetsberövad i snart sju månader. Vid inlåsningen var han 15 år. Hans advokat Rebecca Vinsa Mueller är mycket kritisk till både häktningen och bevisningen som åklagaren lagt fram.

Bild: Stina Dahle

Tonårspojkar som går i hand- och fotfängsel. Insatsstyrkan, polishelikoptrar, patruller, hundar och civilpoliser övervakar dem under tingsrättens syn av brottsplatsen. Övervakar personerna som rör sig i närheten. Har stenkoll på balkongerna i höghusen intill.

Unga pojkar och flickor går med under hela synen. De filmar de tilltalade.

Annons

Politiker på Twitter har gått i gång. Moderaten Hanif Bali retweetade en DN-reporters tweet. ”Här vet alla vem han är” skrev reportern i fråga och la ut en pixlad bild på 16-åringen.

Annons

M-politikern tycker det här borde sättas i system. Han verkar tro att pojkarna skäms där de går. Helt öppet för allmänheten.

De kan inte gömma sig! Nu ser ju alla vilka de är!

M-politikerns retweet. Foto: skärmdump av Twitter.

Det är lätt att tänka att det bara är en jobbig situation. Och det var det säkert också till viss del. Tidningarnas kameror var riktade mot dem hela tiden. Vissa av de tilltalade försökte gömma sig bakom luvan eller i händerna. Andra inte.

Bilderna när de duckar blir därför lite missvisande. På plats gick de och log mot varandra och morsade på åhörarna.

Jag köper inte att det här var någon slags walk of shame.

För alla sex pojkarna hade ett val.

Två av de åtalade ler mot varandra under synen av brottsplatsen i Sätra.

Bild: Stina Dahle

De behövde inte vara med på synen. Deras advokater hade kunnat gå själva. Förutsatt att deras advokater berättat hur det hela skulle gå till, vilket man verkligen får hoppas, var de fullt medvetna om vad de gav sig in på.

Och ändå valde de att åka dit.

Tre av dem har suttit häktade sedan den 9 november 2022. De kanske bara såg fram emot att se något annat än cellen. Se området de växt upp på. Se sina vänner. Det skulle kunna vara förståeligt, till och med lite fint.

Annons

Annons

Men man ska också ha i åtanke att det här är pojkar som polisen menar tillhör en hänsynslös kriminell gruppering. Som tjänar pengar på grov organiserad brottslighet. De själva nekar det.

Och det jag vet är att en del kriminella nätverk runt om i landet har ett behov av att visa upp sig. Stärka sitt varumärke och sin position ytterligare i den undre världen. Värva fler medlemmar.

Och det funkar ju.

Alla åtalade pojkar nekar till brott. Rättegången kommer pågå till den 14 juni.

Bild: Stina Dahle

För det finns unga pojkar och flickor som ser upp till personer i kriminella nätverk. En förskönad bild av livet som gängkriminell visas upp i sociala medier och i musikvideos. Baksidan syns inte där. Istället blir man lovad broderskap (så länge du är lojal!), snygga märkeskläder, massor av kontanter och smycken.

Så synen var kanske snarare en walk of fame?

I den kriminella världen får man respekt genom att vara våldsam. Att gå med hand- och fotboja, åtalade för mord, misstänker jag kan höja kriminellas status i gänget.

Så, Hanif Bali och alla andra som tycker det borde sättas i system. Ska vi riskera att stärka den organiserade brottsligheten ytterligare?

Jag säger inte att det var fel att de åtalade medverkade på synen, det är deras rättighet. Det kanske gav tingsrätten en ökad förståelse om vad som egentligen hände under mordkvällen, vilket är bra.

Men som politiker borde man kanske fundera ett varv till innan man börjar twittra och önska att detta blir satt i system.

Fotnot: Alla åtalade pojkar nekar till brott. Rättegången kommer pågå till den 14 juni.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan