Annons

Annons

Annons

Debatt
Sverige behöver fler bönder – inte fler vargar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Slutreplik till Anders Ekholm: ”Vargen påverkar inte Sveriges matproduktion”

”En minskning av vargstammen behövs för att hela Sverige ska fungera!”

Så avslutar vi vår artikel som pålyser att det finns ett väl grundat riksdagsbeslut på att sänka den svenska vargstammen till ner emot 170 djur. Ett beslut som tidigare regering inte verkställt.

”Ingen bonde kan gå vidare och lättvindigt rycka på axlarna efter en vargattack och tänka att 'nåja, staten betalar...'”, skriver Kristdemokraterna.

Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Annons

Annons

I vår artikel pålyser vi vilken utmaning det är för våra bönder att bedriva sin verksamhet med rovdjur som granne. Som ledamot i bland annat Viltförvaltningsdelegationen vet vi att du både sett och hört bönders berättelser om rivna djur och orimliga säkerhetsåtgärder för att hålla vargen borta. Så sent som den 16 maj träffade din delegation fårbönder i Siggeforareviret i Uppland som fått sina framtidsplaner för ökad fårproduktion förstörda av vargattacker. Till dessa bönder är trösten liten att få höra romantiserande beskrivningar om vargtjut under natten och att de kan få ekonomisk ersättning för produktionsbortfallet. Ingen bonde kan gå vidare och lättvindigt rycka på axlarna efter en vargattack och tänka att ”nåja, staten betalar...”

Där fick du även klart för dig att rovdjursstängsel inte hindrar vargen från att slå får och att kostnaderna och arbetet med att montera sådana stängsel gör fårproduktionen helt olönsam och omöjlig att bedriva. Det är av respekt för dessa bönder vi ställer oss bakom en minskad men ändå bevarad vargstam. Något som redan beslutats i riksdagen.

De svenska bönderna och landsbygden behövs för en närproducerad högkvalitativ mat för ökad självförsörjningsgrad, för levande skogar och ett levande Sverige. Förutsättningarna för alla de som levererar detta måste därför stärkas. I denna fråga och i andra.

Annons

Den 12 juni kl. 18.00 kommer Kjell-Arne Ottosson och flera av oss vara på Mobygård i Ockelbo för att diskutera landsbygds-, skogs- och vargfrågor. Du är välkommen dit för att ta del av vår syn på frågan.

Sverige behöver fler bönder – inte fler vargar.

Jennie Forsblom (KD), regionråd, Gävleborg

Jan Myléus (KD), kommunalråd, Gävle

Mattias Nygren (KD), gruppledare, Älvkarleby

Peter Zoné (KD), gruppledare, Tierp

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan