Annons

Annons

Annons

Hofors

Insändare
Viktigt att Folkets hus i Hofors får vara kvar

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Öppet brev till Hofors kommunfullmäktige.

Med anledning av den ovissa utgången för Hofors Folkets hus vill Hofors Teaterförening med denna skrivelse uttrycka sin oro över en negativ utveckling kring huset och de följder en sådan kan få.

”Alla kommuninvånare vet nog inte hur mycket aktiviteter som pågår varje vecka i Folkets hus lokaler. Men att Folkets hus är en viktig och central punkt för föreningslivet står nog klart för alla...”, skriver Hofors Teaterförening.

Bild: Ebba Pettersson

Hofors Teaterförening är en opolitisk, ideell förening som bedriver scenkonst i Hofors kommun. Vi spelar inte teater själva utan vi köper in professionell scenkonst från Riksteatern, Folkteatern och andra teateraktörer. I dagsläget är vi 109 medlemmar och ökar ständigt efter en lyckad medlemssatsning.

Annons

Det arbete vi lägger ner idag är många ideella arbetstimmar för att hålla kulturen levande i Hofors kommun. Ett arbete som de senaste åren har uppmärksammats stort. Dels från Riksteatern nationellt, regionalt och genom media, och dels genom att Hofors ofta nämns vid Riksteaterns arrangemang runtom i landet.

Annons

LÄS MER: ”Kulturhus eller konkurs – ödesfråga skjuts på framtiden”

Vår förening har vid ett flertal tillfällen blivit intervjuad och deltagit i Samtal Scenkonst som går ut internt till alla teaterföreningar i Sverige.

Riksteatern har också spelat in en podd i vårt fina Växthus i Hofors som kommer att läggas ut nu i maj. Vi har varit med i Kulturnytt där vi har berättat om vår verksamhet i två omgångar och Hofors Teaterförening nämns lite då och då i olika sammanhang. Mycket trevligt och roligt för oss i föreningen – och kommunen får därigenom gratisreklam från oss.

Då kulturen för barn och ungdomar är skrämmande låg i Hofors kommun, vi är sämst i länet, kommer vi att satsa på just denna målgrupp i år. Riksteatern har gett oss ett stipendium på 40 000 kronor för att kunna arbeta upp kulturintresset för den kategorin, vilket känns oerhört stimulerande.

Vi känner oss idag mycket oroliga för vad som kommer att hända med Folkets hus i framtiden då just Folkans lokaler betyder allt för föreningens fortlevnad.

Att ha tillgång till teatersalongen är av stor vikt för att över huvud taget ha möjligheten att kunna bedriva kultur och bra scenkonst för kommunens invånare. Närheten till huset, lokalerna, och restaurangen är viktig för att vidmakthålla ett levande centrum.

Annons

Annons

Alla kommuninvånare vet nog inte hur mycket aktiviteter som pågår varje vecka i Folkets hus lokaler. Men att Folkets hus är en viktig och central punkt för föreningslivet står nog klart för alla samt att det går att vidareutveckla det. Ett föreningens hus där gammal som ung kan träffas för att delta vid olika möten, kurser, evenemang, samkväm och liknande har alltid varit viktigt – men är det desto mer i vår oroliga samtid.

När Entré ungdom fanns på Folkets hus såg vi att vi nådde fram till ungdomarna. De visade många gånger stort intresse för teatrarna som kom dit och det var då naturligt och enkelt att komma i samspråk med ungdomarna, svara på frågor och väcka intresse för vår verksamhet. Bra för oss som får fler medlemmar och bra för dem som får fler vuxna omkring sig och en meningsfull aktivitet.

Ett föreningens hus främjar möten, samtal, demokrati och kultur. Det är därför av stor vikt att Folkets hus kommer att finnas kvar och är tillgängligt för alla föreningars verksamheter.

Styrelsen för Hofors Teaterförening,

genom ordförande Carina Rehn

LÄS MER – INSÄNDARE:

Vi är oroliga för Folkets hus

”Slå vakt om Hofors självklara mötesplats”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan