Annons

Annons

Annons

Insändare
Läroböcker måste få kosta

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den sjunkande trenden sedan år 2001 i läsförståelse för årskurs 4 fortsätter. I den internationella läsförståelseundersökningen PIRLS sjunker läsförståelseresultatet i Sverige för årskurs 4 med 12 poäng till 544 år 2021 jämfört med år 2016, redovisar Skolverket.

”Läroböcker må kosta en slant men kostnaden blir skyhögt högre i framtiden om dagens unga elever får sämre förutsättningar att få ett arbete på grund av sämre läsförståelse och studieresultat”, skriver Ingemar Östlund.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Gävleborg måste kunna försörja sig i framtiden, så vi har att vända den nedåtgående trenden i läsförståelse och studieresultat. Det är visat i flera forskningsstudier att läsa text på papper, eller med fördel i läroböcker, ökar läsförståelse och studieresultat, till exempel Delgado. P et al, 2018.

Annons

En jämförelse med högskolestudier: här läses en hög andel av texterna i böcker. Vi kan inte fortsätta experimentet att i unga år alltmer lägga läroböcker åt sidan. Barn med sämre förutsättningar, som färre böcker hemma, är särskilt drabbade. Lärare måste få tiden att arbeta som lärare, inte kopieringsmaskinsbiträden, för att det inte köps in läroböcker.

Läroböcker må kosta en slant men kostnaden blir skyhögt högre i framtiden om dagens unga elever får sämre förutsättningar att få ett arbete på grund av sämre läsförståelse och studieresultat.

Med en gedigen och ökad grundkunskap uppbyggd under årskurs 4–6, med den övervägande största delen från heltäckande läroböcker, blir det en språngbräda till årskurs 7–9 som kan vara de tre tuffaste utbildningsåren.

Med ett stort kunskapsberg från mellanstadiet finns bästa förutsättningar för ett framgångsrikt högstadium med bästa slutbetyg i årskurs 9. Det ger bästa förutsättningar inför gymnasievalet, både om man väljer en teoretisk inriktning eller mer praktisk.

Med en ökad grundkunskap från grundskola och därpå gymnasieutbildning finns en starkare kunskapsplattform både vid högskole- och universitetsval eller en mer praktisk yrkeskarriär.

Annons

Som ny svensk bidrar en förstärkt kunskap till självförtroende i det nya landet och ökade möjligheter till arbete. Sammantaget med en satsning på läroböcker står vår framtida försörjning på en förstärkt kunskapsgrund. Det förbättrar möjligheterna att man får ett arbete, vilket betyder enormt mycket för den egna hälsan och skatteintäkter för Gävleborg.

Ingemar Östlund, studerande folkhälsovetenskap

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan