Annons

Annons

Annons

Debatt
I Sverigedemokraternas Sverige får inte demokratin plats

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte många år sedan Sverigedemokraterna basunerade ut slagorden ”Sverige åt svenskarna”. Nu är orden andra men innebörden densamma: i Sverigedemokraternas Sverige får inte alla plats. Invandrare ska åka tillbaka till sina ursprungsländer. Dragqueens ska gömmas undan allmänheten. Museer, bibliotek, medieredaktioner och civilsamhällesorganisationer ska anpassa sin verksamhet efter den sverigedemokratiska agendan för att få verka i fred.

Annons

På riksplanet ser vi en naiv borgerlighet som gång på gång lydigt dansar efter Sverigedemokraternas pipa. Tongångarna från partiledning ger ekon över hela landet och i Gävle har vi gång på gång sett exempel på hur Sverigedemokraternas politik slår mot allt och alla som inte passar in i deras snäva mall.

I Region Gävleborg styr Sverigedemokraterna tillsammans med M, KD och lokala Sjukvårdspartiet. Det är tydligt att man tänkt sig att använda Gävleborg som skyltfönster för sitt kulturkrig mot just det svenskaste vi har – vår öppna, fria demokrati. När Sverigedemokraten Roger Hedlund klev in som ordförande för länsmuseet påbörjade han direkt försök till styrning av det kulturella utbudet. Hans utgångspunkt är att tidigare politiska styren ”arbetat för att sudda ut vår kultur och historia”.

Annons

När regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk tillträdde förbjöds direkt det klassiska luciatåget, för att lucian identifierade sig som hen. Den regionala kulturen har fått en ny styrning som kan sammanfattas med att det som inte passar Sverigedemokraterna, det ska bort. Det är en styrning som nu gör att kulturarbetare söker sig från Gävleborg och att den som inte faller inom SD:s smala norm inte känner sig välkommen i vårt Gävleborg.

Den fria konsten och kulturen är ett centralt fundament i en fungerande demokrati. Principen om armlängds avstånd mellan politiken och kultur har det historisk funnits en bred politisk enighet om – men något som Sverigedemokraterna inte verkar tycka är vatten värt.

Annons

Att övriga högerpartier nationellt och regionalt aktivt möjliggör för den här utvecklingen, i ett land som länge bestått av sju demokratiska partier som ofta kunnat hitta varandra över blockgränserna, är för oss omöjligt att förstå. Hur länge ska de partier som släppt fram Sverigedemokraterna till makten, nationellt och lokalt, blunda för den Pandoras ask de öppnat?

Amanda Lind (MP), kulturpolitisk talesperson

Therése Metz (MP), kommunalråd i Gävle

Helene Börjesson (MP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan