En dag i juli bestämde sig Gävlebon Christer Åberg och sambon Nina för att ta en tripp till en gårdsauktion i Edsbyn i Hälsingland. De kom fram vid 09-snåret och en halvtimme senare tilläts besökarna kolla i genom utbudet under 90 minuter Det var då han fastnade vid en banankartong med allt möjligt i, men framför allt serietidningar som han samlar på sedan fem år. Tyngdpunkten låg på 60-talstidningar men också mitt i, helt oskyddat förstås, nummer fyra av Kalle Anka och c:o från 1948. Inte vilken tidning som helst bland totalen av omkring 150 stycken.
– När jag hittade den gick jag ut till Nina och sa ”det här är en jätterysare”. ”Jag måste gå in igen” tänkte jag sedan.

Christer Åberg med de heliga graalerna han hittade. Själv samlar han på Kalle Anka och c:o, 91:an, Lilla Fridolf, Blondie, Fantomen, Buster (bara 1967-1972), Svenska Mad och Tintin-album. Men absolut ingenting utgivet efter 1979 med något enstaka undantag.
Bild: Nils Palmeby
Annons
Annons
Då stod en annan herre från Stockholm och gick i genom kartongen och de började växla några ord. Christer Åberg fick svara på frågan ”samlar du på serietidningar?" vilket han medgav att han gjorde ”litegrann”. Med stigande nervositet var det först vid den fjärde genomgången som Christer Åberg upptäckte att även nummer två av samma tidning och år låg där.
– Då blev jag alldeles kallsvettig.
Sagt och gjort började auktionen vid 11.00 och på begäran av den andra seriesamlaren som hade lång resväg, var utropet av kartongen tidigt ute. Första utropet var 100 kronor och det räckte Åberg upp handen på varpå stockholmaren replikerade och det fortsatte så till 4 800 kronor.
– Då märkte jag att han började tveka men han lade ändå 4 900 kronor. När jag räckte upp handen på 5 000 kronor sa han ”du får den”.

Kalle Anka och c:o nummer två och fyra i skicket ”fine” enligt Christer Åbergs bedömning.
Bild: Nils Palmeby
Applåder utbröt eftersom det var den största affären hittills den dagen. När sedan Christer Åberg mötte stockholmaren kunde han upplysa denne om att även tvåan låg i lådan. Det visste inte duellanten - men hade han gjort det hade han bjudit mer sade han och lade till: ”Det är bara att gratulera, det finns inte en chans att det händer. Grattis, vilket jävla fynd”.
När Christer Åberg kom hem var han noga med att kontrollera så att de två tidningarna säkert var original. I samband med Kalle Anka och co:s 35-årsjubileum 1983 följde nämligen faksimiler av de tre första numren med tidningen. Men det var original båda två och i ett skick som var klart acceptabelt dessutom. Han bedömer tidningarna själv som skicket ”fine”, vilket innebär fint samlarskick, läst några gånger. Då har han ändå varit ganska modest i sitt utlåtande menar han.
Annons
Annons
Han ska även ta med tidningarna till Serieboden i Stockholm samt serieexperten Thomas Eliasson i Linköping som även har gjort den mest detaljerade guiden för samlare av svenska serietidningar - ”Seriesams Guide”.
I den bokens senaste upplaga från 2020 går att läsa att Kalle nummer fyra är värd 27 000 kronor i det absolut bästa skicket som innebär i princip orörd. Det gör den till Sveriges fjortonde dyraste serietidning genom tiderna, men ett nummer i skicket som Christer Åberg hittade ligger på omkring 5 000 riksdaler som minst.
Nummer två i det högsta skicket är Sveriges fjärde dyraste serietidning då den är värd 42 000 kronor. I detta något sämre skick som Christer Åberg hittade ligger den på minst 10 000 kronor.
– Jag tänkte sälja dem först men nu har jag landat i att jag ska ha dem kvar. Jag hade ändå aldrig köpt dem för de här pengarna. Maximalt kan jag tänka mig att lägga 500 till 1000 kronor på en tidning, berättar Christer Åberg.

I ”Seriesams Guide 2020 - Alla serier i Sverige 1847-2019 (Skräckspecial)” av Thomas Eliasson och Lars Winterstrand finns en lista över de dyraste svenska serietidningarna någonsin.
Bild: Nils Palmeby
Fakta
Seriesamlande
* Seriesamlandet har ökat det senaste decenniet, särskilt under pandemin. Mångas fokus är det nostalgiska. Christer Åbergs uppväxt med 60-talets och 70-talets serier ligger också rätt bra i linje med vad det är som är värt större pengar. 80-talet och framåt ligger på nästan obefintlig prisnivå med enstaka undantag.
* Det kan vara läge att utfärda en brasklapp om att det bara är specifika tidningar som är värda mycket och att skicket är helt centralt som för alla samlarsaker. ”Många tror till exempel att de sitter på en guldgruva för att de har kompletta Fantomen från 70-talet på vinden, men de är så vanliga att de nästan inte är värda någonting”, säger Christer Åberg.Däremot är svenska Fantomen från årgångarna 1960 till och med 1962 väldigt eftertraktade, då de är mycket mer ovanliga än till och med 50-tals-Fantomen. Ingen exakt logik finns alltså alla gånger men en tumregel är - ju äldre desto bättre.
Annons
Annons

Här en förteckning över prisbilden för de tidigaste Kalle Anka och c:o i Seriesams Guide 2020. Överlägset dyrast är 1948 års fyra nummer och de tolv från 1949.
Bild: Nils Palmeby

Det första numret av Kalle Anka och C:o från september 1948 är värt en halv miljon i toppskick och var senast aktuellt i Antikrundan förra året. Då var även de tidningar som Christer Åberg från Gävle hittade med, fast insatta i en pärm tillsammans med ettan. Det var denna tidning som på allvar drog i gång serietidningsboomen i Sverige.
Bild: Kytolak

Det aktuella jubileumsnumret av Kalle Anka och C:o som är ute nu för att fira 75-årsjubiléet av tidningen. Passande nog med tanke på Christer Åbergs fynd.
Bild: Story House Egmont

Bild: Nils Palmeby

Christer Åberg har totalt 5 000 serietidningar hemma och han brukar ha med sig en lista med luckorna han har kvar att fylla då han går ut på jakt. Observera att Musse Pigg-boken enbart är med för att skydda Kalle-tidningarna.
Bild: Nils Palmeby