Det är sensommarvärme och gräsmattorna lyser ännu gröna på Laxön. Fullt påsläpp i Dalälven med vågor som piskar mot land. Med solen som tittar fram mellan träden blir det ett vackert skimmer över vattnet. En romantisk plats konstaterar Josefin Näsström.
– Bruset från älven och den gedigna miljön med äldre fina byggnader gör att folk vill gifta sig här, säger hon.

Bröllopsfixaren Josefin Näsström i trappan som leder ned till officersmässen.
Bild: Conny Svensson
Josefin Näsström är bröllopsfixare och varje helg svär par att vara varandra evigt trogna. Det sker oftast i paviljongen vid officersmässen nere vid älvkanten.
Annons
Men nu befinner vi oss på gräsmattorna vid ett fikabord som hör till Café Furiren. Flertalet hus på det gamla militärområdet är bevarade, men här på gräsmattan fanns något som nu är rivet – en dansbana. Den låg på platsen där det numer står en lekstuga och där det strax intill finns en scen som användes under ”Hela Laxön sjunger”.
Annons
– När militären höll till här var det danser två gånger i veckan, Till danserna var även ortsbefolkningen välkomna. Tjejerna cyklade från Älvkarleby och Skutskär men även längre ifrån som Söderfors och jag tror även Gävle, för att träffa militärerna, berättar Josefin Näsström.
– Vad jag har förstått så spelade militärens musikkår på danserna. Jag tycker att det här är jätteintressant och stärker känslan av att det här är en plats där många väldigt långt tillbaka i tiden har fått känna på kärlek.

Soldaterna på Laxön lockade dansanta damer från hela orten. Fotot är taget 1902 på Laxön.
Bild: Digitialt museum
En som varit stationerad på Laxön var kapten Dag Eckerberg, det var i mitten av 1970-talet och då fanns inte dansbanan kvar. Han tror att dansbanan existerade från slutet av 1800-talet till 1960-talet.
– Den återuppbyggdes och plockades ned när broslagningsövningarna avslutades i mitten eller slutet av augusti. Man använde broplank som man lånade och som det var överskott på. Så fanns det också en liten estrad för musikerna, berättar Dag Eckerberg.
Åter till Josefin Näsström. Hon har förstått att alla ortsbor inte uppskattade militärens uppvaktning av traktens flickor.
– Jag har hört att Älvkarlebymännen inte var så jätteglada på militären för att de tog deras damer. Dessutom satt mammorna vid sidan av och kollade till sina döttrar.
Annons

Vid officersmässen startar Kärleksstigen, men en något naggad skylt.
Bild: Conny Svensson
Annons
Runt om på öns finns också buskar och snår där det går att smyga till sig en kärleksstund.
– Det var visst någon som sålde kondomer, men det ska du kanske inte skriva, skrattar Josefin.
Där tar hennes kunskap om danserna slut. Det finns väldigt lite i litteraturen och hon har heller inte hitta några bra bilder som skildrar danserna. Nu efterlyser hon vittnesmål om tillställningen
– Det skulle vara jätteintressant att veta mer om människorna som kom hit och dansade. Hur livet var på den tiden. Bakom varje äktenskap så finns det en historia och det kanske inte heller blev ett äktenskap. Det behöver inte bara vara lyckliga slut.
– Jag vill också veta mer om bråken mellan militärer och ortens män.

Josefin Näsström vill veta mer om danserns och livet på Laxön då militärer var stationerade där.
Bild: Conny Svensson
Josefin Näsström vill ha in både berättelser och bilder. Hon gör efterforskningen ihop med Josephine Wesström Juhlin, verksamhetsutvecklare i Josefins företag och utbildad etnolog.
– Vi vill ordna en utställning i någon av festlokalerna här på Laxön. Beroende på hur mycket material vi får in så kanske det också kan blir en bok eller guidade turer.
Vet du något om dansbanans historia, kontakta Josefin Näsström på boka@officersvillorna.se
Fler bilder från Laxön

Här på gräsmattan satte militärerna upp en dansbana varje sommar. De använde broplank som det fanns överskott av.
Bild: Conny Svensson
Annons
Annons

Det är fall fart på älven.
Bild: Conny Svensson

Ett gäng damer som arbetat på Älvkarleby kommun och som gärna vill veta mer om danserna på Laxön. Från vänster Kerstin Henriksson, Hanne Matscheko, Åsa Alfredsson, Karin Eriksson, Kristina Svensson och Yvonne Andersson. Samt hunden Ålga.
Bild: Conny Svensson

Officersmässen nere vid älven.
Bild: Conny Svensson

Soldater som dricker kaffe och punsch vid turisthotellet i Älvkarleby omkring 1900-1910. Fotot är hämtat från ett album som har tillhört officer Johan Gottfrid Kohrtz (1883-1944).
Bild: Digitialt museum