Medicinroboten, eller läkemedelautomaten om man så vill, har Alf Klaar fått genom kommunen efter att en läkare bedömt att han behöver en sådan, Han har mediciner för blodtrycket och hjärtat samt smärtstillande. I början på året amputerade läkarna hans vänstra underben, därav smärtorna.
– Det var dålig blodcirkulation. Amputationen skedde i januari-februari, om de inte tagit benet hade jag inte suttit här i dag, berättar Alf Klaar.

Alf Klaar med sjuksköterskorna Maria Roeger och Emma Cedervall.
Bild: Conny Svensson
Han tar emot tidningen i sin rymliga villa i Norrängen söder om Skutskär. Det är föräldrahemmet dit han och numer avlidna hustrun Marianne flyttade för ett tiotal år sedan. På plats finns också Maria Roeger och Emma Cedervall, sjuksköterskor i hemsjukvården, för att berätta om medicinroboten.
Annons
Annons
Apparaten, som Alf har stående på en pall i köket och som innehåller mediciner, kallas för en Evondos.
– Det är en läkemedelsautomat som är låst. Personal fyller på den med en apodosrulle från apoteket där mediciner är fördelade i 14 dagar, berättar Maria Roeger.
Medicinen sitter på en rulle i maskinen och Alf har tre påsar om dagen med mediciner. Morgon, middag och kväll. När påsen matas ut klipper maskinen upp ett hål så att det blir lättare för personen att ta ut medicinen
Inne i maskinen finns en kamera som läser av Alfs personuppgifter och om påsarna som lagts in inte stämmer så går ett larm till kommunen. Ett väldigt säkert system.
– Det går inte att få någon annans medicin, säger sjuksköterskan Emma Cedervall.

Alf har fantomsmärtor i den del av benet som inte längre finns kvar. – Jag kan känna hälen när jag lagt mig på kvällen. Konstigt nog känns det inte när jag har skorna på mig, säger han
Bild: Conny Svensson
Alf har haft medicinautomaten sedan april-maj. För honom kostar det ingenting, kommunen betalar däremot 2 500 kronor i månaden i hyra till tillverkaren.
Innan dess hade Alf en dosett som fyllde på själv med medicin. Han hade också hjälp från hemtjänsten när det gällde medicineringen. Alf menar att automaten är en mycket bättre garant för att han får den medicin han behöver. Om han inte reagerar på signalen så börjar maskinen prata.
– Då säger den ”du ska ta din medicin nu, tryck på den gröna knappen”. Det upprepas i en timme, berättar han.
Annons
I automaten har Alf fått välja vilken röst han vill ha. Han valde ”Erik”.
– Den rösten är tydligast tycker jag, säger Alf som är bingoutropare och vet vikten av att prata tydligt.
Annons

83-årige Alf Klaar är mycket nöjd med läkemedelsautomaten. "En röst påminner mig i en timme om jag inte tar ut medicinen".
Bild: Conny Svensson
Sköterskorna berättar att det just nu finns elva läkemedelsautomater utplacerade hos hemtjänsttagare och att 5-6 är på väg ut inom de närmaste två månaderna.
– Det här gör att människor blir mer självständiga. De kan hantera sina mediciner helt själv, säger Emma Cedervall.
Men systemet innebär inte att personen lämnas vind för våg när det gäller medicineringen.
– Skulle personen inte ta sina mediciner så skickas ett larm till oss och vi har ansvaret att kontrollera genom att ringa eller vid ett besök, berättar Maria.

Alf Klaar är en riktig kämpe. Direkt efter amputationen av vänster underben gav han sig sjutton på att på sikt kunna gå utan käppar. ”Jag började gå några hundra meter, sedan gick jag till 76:an och det är 1400 meter.”
Bild: Conny Svensson
Förutom fördelarna för hemtjänsttagaren så tjänar kommunen på systemet. Det blir nämligen lättare att planera hur mycket personal det behöver vara.
– De flesta som har mediciner har det klockan åtta och 20, hemtjänsten kan inte vara hos alla exakt de tiderna. Nu kan personen vara trygg med att denna får sin medicin på utsatt tid och övrig hjälp från hemtjänsten kanske lite senare, förklarar Maria Roeger.