Annons

Annons

Annons

Bomhus

Så säger föräldrar i Gävle om köttbullar varje dag

På Kilbergsskolan i Bollnäs erbjuds eleverna köttbullar och makaroner varje dag den här terminen. Rätten serveras utöver den vanliga matsedeln för att få fler att äta skolmaten.

– Det här borde finnas på fler skolor, tycker flera föräldrar på Kastvallen i Bomhus när de får frågan om köttbullsexperimentet är en bra eller dålig idé.

Kan köttbullar och makaroner få fler att äta skolmat? Det undersöker Kilbergsskolan i Bollnäs genom att servera rätten som komplement varje dag fram till jul.

Bild: Claudio Bresciani / SCANPIX

Annons

Att Kilbergsskolan, med låg- och mellanstadium, ska servera köttbullar och makaroner varje dag fram till jul har väckt en hel del uppmärksamhet den senaste tiden.

Idén kommer från ett medborgarförslag och förhoppningen med testet är att få fler barn att äta mer av skolmaten och samtidigt minska efterfrågan på specialkost.

Köttbullar är populärt och lätt att laga för personalen i skolköket.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Man valde köttbullar och makaroner eftersom det är en rätt som de flesta barn tycker om. Dessutom är den lätt för kökspersonalen att göra i ordning.

Köttbullarna serveras varje dag som ett komplement till ordinarie maträtt och det vegetariska alternativet på matsedeln.

Annons

”Det är bättre de äter samma mat varje dag än att de inte äter alls”, tycker Kajs-Marie Lindblom.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

– Bra idé! Då har de mer att välja på. Det är bättre de äter samma mat varje dag än att de inte äter alls, säger Kajs-Marie Lindblom som är på Kastvallen i Bomhus för att heja fram barnbarn som spelar fotboll.

Det spelas matcher på flera planer samtidigt och det är många föräldrar på plats. I paus hittar många upp till IK Huges café där Pernilla Bylund och Matilda Pöllä har cafétjänst.

– I vår familj går köttbullar och makaroner hem. Det är väl något de flesta äter. På det viset är det bra, tycker Pernilla Bylund.

– Det primära är att de får i sig mat, men det finns en risk att de inte smakar på annan mat om de vet att köttbullarna alltid finns. Man vill ju att de i alla fall smakar på maten som serveras och lär sig tycka om nya smaker, fortsätter hon.

Att servera köttbullar och makaroner varje dag i skolan är en bra idé, tycker Matilda Pöllä. ”Bra att det finns en rätt de gillar”, säger hon.

Bild: Agnetha Brolin

– Tycker de inte om det som står på matsedeln är det bra att det finns en rätt de gillar. Det är kanske inte alltid det är så varierat hemma heller, skrattar Matilda Pöllä.

Wilja von Wachenfeldt, Fideli Berdahl och Vera Bylund hjälper till i caféet. Alla tre gillar makaroner och köttbullar och tycker att det borde finnas i matsalen varje dag.

Wilja von Wachenfeldt, Fileli Berdahl och Vera Bylund gillar köttbullar och makaroner och skulle välja det om det serverades något de inte gillar.

Bild: Agnetha Brolin

– Helst med lingonsylt, säger Vera som går i trean på Sjöängsskolan och tycker att pannkaka är bästa skolmaten.

Annons

Annons

– Är det något jag inte gillar äter jag lite ändå eller så tar jag en smörgås utan smör. Fast då skulle det vara bättre med köttbullar, säger hon.

Gunilla Parner sitter nere vid en av planerna och har barnbarnet Frans med sig. Ingen av dem vill äta köttbullar varje dag, men gillar idén att det serveras något som barnen tycker om.

Gunilla Parner med barnbarnet Frans tycker att köttbullar och makaroner som daglig rätt borde införas på fler skolor. ”Bara de väljer annan mat ibland också”, tycker Gunilla Parner.

Bild: Agnetha Brolin

– Jag äter hellre köttbullar och makaroner än pinar i mig det jag inte gillar, säger Frans som inte tycker skolmaten är jättegod men äter sig mätt varje dag.

– Det är väl bra med köttbullar och makaroner bara de väljer annan mat ibland också. Barnen behöver mer variation. Men även om det kanske inte är den allra nyttigaste maten är det ju bättre att det äter så att de orkar med hela skoldagen, säger Gunilla Parner.

Sara Larsson hade gärna haft köttbullar och makaroner som extra rätt när hon gick i skolan.

Bild: Agnetha Brolin

Sara Larsson och hennes kompis ligger på en filt och tittar på fotboll.

– Korv och makaroner är ju skitgott. Det hade varit bra om det fanns när jag gick i skolan. Det hade jag valt många dagar när jag inte gillade skolmaten, säger hon.

Ulrika Nyberg, Camilla Hult, Fredrik Hult, Malte Hult, Tore Hult och Malte Nordell tycker att en stående populär rätt som exempelvis köttbullar och makaroner borde finnas på fler skolor.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

Camilla Hult jobbar inom skolan och tycker att testet med en "god" maträtt varje dag är intressant.

– Ska barnen orka med hela skoldagen och orka vara bra kompisar måste de hålla uppe energin och äta på lunchen. Även om det inte är så näringsriktigt med uppvärmd mat är det bättre än att de inte äter alls, säger hon.

Annons

”Många är bortskämda och onödigt gnälliga när det gäller skolmaten”, tycker Caroline Wahlbäck Lindström som är kluven till köttbullsexperimentet. Dottern Ida Lindström gillar dock idén.

Bild: Agnetha Brolin

Caroline Wahlbäck Lindström har vuxna barn som alla idrottat under uppväxten. Hon är kluven till köttbullsexperimentet på Kilbergsskolan.

– Barnen behöver skolmaten och den är oftast bra. Det finns alltid mat så att alla kan äta sig mätta. Men många är bortskämda och onödigt gnälliga när det gäller skolmaten. Det måste vara omöjligt att hitta rätter som passar alla varje dag, säger hon och menar att skolmaten ska täcka barnens behov för skoldagen - inte kvällsaktiviteter som idrott.

– Det måste föräldrarna lösa. Det är inte skolans uppgift, menar hon.

Dottern Ida Lindström går sista året på gymnasiet. Hon gillar idén med köttbullar och makaroner som komplement.

– Det skulle jag absolut välja ibland. Men det är ingen mat jag skulle äta varje dag. Inte om jag ska på träning direkt efter skolan. Då måste jag ha något mer, säger hon.

Köttbullar och makaroner servera dagligen på Kilbergsskolan i Bollnäs.

Bild: Claudio Bresciani / SCANPIX

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan