Inte ens Sverigedemokraterna är särskilt imponerade av sitt eget besked.
"Vår absoluta prio är att den ekonomiska utmaningen på kommunsektorn inte ska leda till massuppsägningar"
Så säger Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson om beskedet rörande ett tillskott på 10 miljarder ifråga om statsbidragen.
Låter det som ett besked som kommer ge dig bättre vård, skola och omsorg? Såklart inte. Det ska bara bidra till att det inte blir massuppsägningar.
Det är inte en särskilt högt satt ambitionsnivå.
Så egentligen formulerar Sverigedemokraterna kanske bäst hur otillräckligt beskedet är.
Statsbidragen höjs med 10 miljarder. Tillsammans med övriga medel riktade till kommuner och regioner, bland annat sektorsstödet på 3 miljarder till regionerna, blir tillskottet 16 miljarder.
Annons
Annons
Bara i regionerna är det väntade underskottet 2024 hela 22 miljarder enligt SKR dock. Och pengarna regeringen aviserat kommer gå till både regioner och kommuner. Totalt beräknas underskottet för 2024 ligga på nästan 30 miljarder när man räknar in kommunerna enligt SKR.

SD formulerar själv bäst den låga ambitionsnivån man har ifråga om kommuner och regioner.
Bild: Mikaela Landeström/TT
Under fredagens presskonferens pratade både SD och Moderaterna om att det är viktigt att kommuner och regioner ser över sina verksamheter. Som om det inte redan sker. Man hänvisar också till att man minsann inte kan stötta mer, eftersom det riskerar driva på inflationen ytterligare.
Sveriges kommuner och regioner har varit oroliga. Så sent som i veckan gick SKR ut och poängterade att även staten har ett ansvar för den svenska välfärden. Det säger något om tilltron till regeringen, även i kommun- och region-Sverige, där partikamraterna till Ulf Kristersson, Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson sitter.
Somliga är goda arbetare i vingården som underdånigt rättar in sig i ledet, som i Gävleborg. Här är relationen till det egna partiet och lojaliteten med dess ledning uppenbarligen viktigare än den till Gävleborgarna. På något annat sätt kan man inte tolka det faktum att man inte ställt några egentliga krav på regeringen som vi kunnat ta del av. Istället har man bland annat utrett hur mycket som går att spara på administrationen. Men i veckan var Patrik Stenvard ändå kritisk. Av de 3 miljarder i stöd till vården som annonserades i veckan får Region Gävleborg 90 miljoner. Kommentaren från Patrik Stenvard var tydlig:
Annons
Annons
"Ett bra tillskott men det löser inte våra ekonomiska bekymmer."
Med fredagens besked blir situationen Region Gävleborg lättare, men inte heller det här beskedet kommer lösa problemen regionen står inför. Därför är det också bra att Patrik Stenvard faktiskt börjat rikta kritik mot regeringen. Vilket hans konstaterande i veckan utgör. Om än i indirekta ordalag. Gävleborg behöver politiker som värnar regionens intressen. Inte politiker som är rädda för att stöta sig med sin partiledning.
Men förändringar föreslås av regionstyret ändå, eftersom tillskotten inte kommer vara tillräckliga. Bland annat föreslås patientavgiften höjas från 200 till 250 kronor. Administrativa kostnader ska också ses över och en åtstramning av inhyrningen av personal sak göras. Det sista är inte en oproblematisk åtgärd i en region som har problem med personalförsörjningen i vården och som är beroende av hyrpersonal.
Att regeringen är medveten om att deras 16 miljarder inte räcker var tydligt under presskonferensen i fredags. Gång på gång pratade man om kommunernas och regionernas ansvar att se över sina kostnader. Som om kommuner och regioner är gnälliga barn som bara vill ha och vill ha.
Beskedet om pengarna till regionerna och kommunerna skulle vara regeringens stora budgetbesked rörande det reformutrymme på 40 miljarder som man ansett sig ha.
Men otillräckligt, och dessutom för sent, är tyvärr omdömena som passar bäst rörande detta besked.
Lidande blir vi medborgare.