Annons

Annons

Annons

Debatt
Vart tog de utlovade pengarna till vården vägen, Moderaterna?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För ett år sedan valde Moderaterna skattesänkningar istället för att prioritera sjukvården. Man fick rejält med skäll för det tilltaget och tvingades lova bättring inför 2024 års budget.

Tidigt i somras lovade statsministern att regeringen och SD skulle värna vården inför nästa år, att de nödvändiga pengarna skulle komma, eftersom ekonomin håller på att kollapsa. I dagarna blev det klart att det var ett rått skämt, det kommer inte stöd i närheten av vad som behövs för att hjälpa svensk sjukvård.

Annons

Annons

Ta situationen i Region Gävleborg. Underskottet inom sjukvården kan komma upp i drygt 700 miljoner kronor. Så svag ekonomi innebär antingen mycket omfattande nedskärningar eller stöd från staten. SD och regeringen väljer att bidra med 90 miljoner kronor till Region Gävleborg. Alla som kan räkna, begriper att detta sjukvårdssvek nu kommer att betyda regionala krispaket och nedstängning av ytterligare verksamheter i länet.

I vårt land bygger välfärden på att staten hjälper till att finansiera vården, skolan och omsorgen. Kommunerna och regionerna ska inte lämnas i sticket. Men nu gör SD och regeringen just det. I vår region går vi därför en mycket tuff tid till mötes, den svåraste sedan 90-talskrisen. Det hade inte behövt vara så, men SD och regeringen har valt den vägen.

Marcus Gard (S), gruppledare, regionfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan