Annons

Annons

Annons

Arbetarbladet satsar på stor redaktion i Sandviken

Arbetarbladet vill flytta redaktionen i Gävle till Sandviken. Förhandlingar har inletts med journalistfacket.

Planen är att flytta in i nya lokaler i Sandviken – och komma närmare läsarna i västra Gästrikland.

På Arbetarbladet jobbar idag 20 journalister som bevakar sex kommuner i Gästrikland och Norduppland. Tidningen har två redaktioner, en i Gävle och en i Sandviken.

På båda orterna delar man lokaler med Gefle Dagblad som ingår i samma tidningskoncern, Bonnier News Local.

Nu är tanken att Arbetarbladet ska lämna tidningshuset på Waldenströmsgatan i Gävle och istället samla alla journalister på en stor redaktion i Sandviken.

– I dag sitter vi sju i Sandviken och 13 i Gävle. Vi hoppas nu kunna flytta Gävleredaktionen till nya lokaler i Sandviken så att vi alla sitter samlade, berättar Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetarbladet.

Jacob Hilding är chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetarbladet

Bild: Catharina Hugosson

Annons

Annons

Den främsta anledningen är affärsmässig. Genom att komma ännu närmare läsarna i Sandviken, Hofors och Ockelbo, ett område där Arbetarbladet redan idag är den ledande dagstidningen, hoppas man kunna öka antalet prenumeranter här.

– Vi ser en stor potential att växa i och omkring Sandviken, och för att kunna göra det behöver vi vara än mer lokala, säger Jacob Hilding.

På tisdagen inledde företaget förhandlingarna om flytten till Sandviken med Gävlesektionen i journalistklubben.

Chefredaktör Jacob Hilding betonar dock att en flytt inte innebär att tidningen ska sluta med nyheter från Gävle, Älvkarleby och Tierp.

– Arbetarbladet fortsätter att vara en tidning för Gästrikland och Norduppland, men det här kan bidra till att vi kan bli ännu mer lokala och fokusera ytterligare på vårt starkaste område. Dessutom kommer vi kunna stärka det interna arbetet på redaktionen med alla medarbetare samlade på samma plats.

Även förändringarna i mediestödet, som gör att både Arbetarbladet och Gefle Dagblad framöver väntas få mindre pengar i stöd, ligger bakom den planerade flytten. Gefle Dagblad, som är som starkast i Gävle, kommer att ha kvar sin redaktion i Gävle.

Bild: Catharina Hugosson

Annons

När Arbetarbladets flytt till Sandviken kan ske är inte klart. Först ska frågan förhandlas. Dessutom kommer man att behöva hitta nya lokaler till den samlade redaktionen. De befintliga lokalerna på Hyttgatan är för små.

– Jag hoppas att vi får till en flytt som jag tror kommer gagna såväl Arbetarbladet och våra medarbetare som våra läsare, säger Jacob Hilding.

Från SJF:s sida finns det en förståelse för själva affären, att Arbetarbladet har chans att växa ytterligare i västra Gästrikland, där tidningen redan idag står stark.

– Samtidigt ser vi risker vad det innebär för medarbetare med pendling och även när det gäller rekrytering, säger Jörgen Svendsen, ordförande i lokala fackliga sektionen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan