Den här veckan lämnade Sportens podd Nedsläpp Brynäs den trygga och varma studion och drog ut på fältet. På Restaurang Fåfängan i Stockholm, med vyer ut mot Djurgården och inloppet mot Slussen, samlades alla hockeyallsvenska huvudpersoner för en medieupptakt.
Podden tog ett intervjurace med allt från rutinerade tränare som Tommy Samuelsson, premiärmotståndare i form av Richard Gynge och experter som TV4-profilen Fredrik Söderström – bland många andra.
Men vi passade också på att snacka med Gabriel Monidelle – som är ligachef för Brynäs nya verklighet i hockeyallsvenskan.
Annons
När han hälsade media och spelare välkomna pratade han om ökade publiksiffror, bättre tittarsiffror och en “attraktivare produkt”. Lite mindre om att två lag tvingats ur serien av ekonomiska skäl.
Annons

Hockeyallsvenskans ligachef Gabriel Monidelle.
Bild: JESPER ZERMAN
Så, hur mår ligan?
– Ligan mår väldigt bra. Det som känns kul är att när vi pratar med klubbar som åkt ner som HV71, Djurgården tidigare och nu Brynäs i år så är klubbarna och supportrarna positiva när man pratar med dem om deras hockeyallsvenska äventyr. Både hur vi är som liga, lagen man möter och dynamiken i det. Inget ont om SHL men det här är en annan grej och jag tror det kommer vara en positiv överraskning för Brynäs, säger han.
Han pratar om en målbild där ligan vill ha en nära kontakt med lagen och skräddarsy sin stöttning utifrån klubbarnas behov som ser väldigt olika ut i Tingsryd respektive Gävle.
Samtidigt är det en tuff verklighet för alla klubbar i serien när det kommer till ekonomin. Skillnaden för Brynäs i intäkter från centrala medel minskar med 30-35 miljoner efter degraderingen och i andra änden har Vita Hästen gått i konkurs och Kristianstad fått nej till sin elitlicens.

Hela samlade tränarkåren i hockeyallsvenskan. Klarar alla klubbar på bilden elitlicensen i år?
Bild: MAXIM THORE
Ni har Brynäs, Djurgården, SSK och flera andra tunga klubbar i serien, ändå är skillnaden så stor i tv-pengar, varför skulle du säga att det är så?
Annons
Annons
– Det är egentligen en fråga man ska ställa till tv-bolagen. Sen finns det en missuppfattning om att det finns en tv-kaka som hockeyn fördelar internt och så är det ju inte. SHL har sin rättighet och vi, hockeyettan och SDHL har våra egna. Det gäller att maxa ut så mycket som möjligt av den.
– Ska man sälja den så är det som att sälja ett hus, oavsett vilket värde man själv tycker produkten har så får man det värde någon är beredd att betala den dagen det säljs.
Har ni inte varit lite dåliga på att sälja då?
– Det får man tycka, men man ska komma ihåg att senast vi sålde vårt tv-avtal var 2019 så det är fyra år sedan. Jag är själv 100 procent säker på att om man jämför hockeyallsvenskan 2019 med 2023 så är det en jättestor skillnad i hur den uppfattas. Så det får vi se när det är dags nästa gång att förhandla om.
TV-pengarna har också det varit en stor debatt inför seriestart från slutkonsumentens sida. Sedan C More blev TV4 har priset för den som vill följa hockeyallsvenskan från tv-soffan gått upp till 549 kronor i månaden.
Är det prisvärt?
– Jag lägger mig inte i hur vår mediapartner – som vi har en väldigt god relation till – prissätter. Det jag kan konstatera är att Svenska handbollsligan till exempel har gått ut med ett abonnemang där man ”bara” får handboll som också är väldigt högt prissatt (349 kr/mån red.anm.). Så sporträttigheter är en utmanande bransch, säger Gabriel Monidelle .