Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delad vårdnad bara på papperet

/
  • HAR DELAD VÅRDNAD. Men ex-mannen har fått Försäkringskassan att betala ut både underhållsstöd och hela barnbidraget till honom.

Anna och hennes ex-man har delad vårdnad om barnen. Men ex-mannen har fått Försäkringskassan att betala ut både underhållsstöd och hela barnbidraget till honom.

Hon menar att både de, polisen och familjerätten har nonchalerat hennes vädjanden om hjälp.

– Jag trodde att det skulle fungera bättre än så här i Sverige, säger hon.

Annons

Ett äktenskap som slutar med bråk är aldrig kul för de inblandade. Kan man dessutom inte prata för sig, för att man inte kan tillräckligt mycket svenska, kan man lätt känna sig maktlös.

Anna och hennes ex-man, vi kan kalla honom Stefan, har flera barn tillsammans. De skilde sig för ett par år sedan och kom överens om delad vårdnad, vilket de skrev ett avtal om med familjerätten.

Polisanmält flera gånger

Men det dröjde inte länge förrän Stefan bröt mot reglerna.

– När det är mina veckor åker han och hämtar barnen i skolan och tar dem hem till sig, berättar hon.

Anna har polisanmält honom flera gånger men får alltid till svar att det här är något hon måste ta upp med socialtjänsten i kommunen, dit familjerätten hör.

– Men jag vet inte hur många gånger jag berättat om problemen för dem och de bryr sig inte.

Annas kompis Linda sitter med under vårt samtal. Hon försöker hjälpa Anna med vad hon har rätt till enligt lagen, vad gäller barnen.

– Min fråga är varför socialtjänsten inte ifrågasätter avtalet som de var med och upprättade, säger Linda.

Hon tillägger att varken hon eller representanter från Kvinnojouren har fått sitta med Anna som stöd vid besök hos tjänstemännen på kommunen.

Ringt handläggare

Anna misstänker att Stefan tar barnen när det är hennes veckor för att försöka få pengar från Försäkringskassan.

– Jag fick precis reda på att han blivit beviljad hela barnbidraget. Han har tydligen ringt upp någon handläggare och sagt att han har barnen hela tiden. Han har hållit upp luren och sagt att ”du hör ju att barnen är hos mig, fast det är hennes vecka”.

Vilka andra papper eller intyg Stefan skickat till myndigheten för att styrka sin sak, vet hon inte. Det vill de inte tala om för henne.

– Tidigare fick han rektorn på barnens skola att skriva ett intyg på att han hämtade dem varje dag. Men det tog hon tillbaka sedan när hon förstod att han inte fick göra så.

Det är inte första gången Stefan har fått Försäkringskassan att betala ut pengar till honom som han egentligen inte har rätt till.

Fick ett kravbrev

För ett år sedan fick han underhållsstöd trots att barnen bodde lika mycket hos dem båda. Och Anna fick ett krav från Försäkringskassan på nästan 30 000 kronor.

– Jag förstod inte vad det stod i papperna, men jag ringde till dem många, många gånger för att fråga. Jag berättade att barnen bodde växelvis hos oss, men de sa att jag måste göra en skriftlig överklagan.

Anna klarade inte av det i tid och nu är det enda hon kan göra att begära anstånd med att betala pengarna – 7 000 kronor i månaden.

Försäkringskassan vet

Barnbidraget ska hon dock med Lindas hjälp bestrida.

– Försäkringskassan har fått veta att även underhållsstödet var felaktigt utbetalat, men det verkar inte som om de tänker göra något åt det, berättar Anna.

Hon har också vänt sig till tingsrätten och krävt ensam vårdnad, en process som kan ta över ett halvår.

Fotnot: Av hänsyn till barnen är namnen i texten fingerade. Anna, Stefan och Linda heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons