Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt mustiga röda och goda vita

/

Många av de röda septembernyheterna på Systemet är mustiga och smakrika – vilket passar bra nu när det mörknar utanför fönstren och den lite tyngre maten åter blir aktuell.

Annons

En intressant tendens under senare år är att de utomeuropeiska länderna allt mer börjat snegla åt de klassiska europeiska vinstilarna. Det märks en tydlig smakförskjutning från saftiga, ofta överekade, smakbomber till förmån för mer nyanserade viner som passar bättre till mat.

Nyzeeländska syrahvinet Mission Estate, 97 kr, är ett slående exempel. Här smakar det mycket mer norra Rhônedalen än som exempelvis australiensarnas ofta mer fruktdrivna, bombastiska, varianter på samma populära druva.

 

Bland de vita vinerna har friska, rena och icke fatlagrade vunnit terräng från de breda och tungt ekade. Intresset för torra rieslingviner har till exempel ökat markant, liksom för Österrikes citrusfriska, kryddiga, nationaldruva grüner veltliner. Båda finns representerade med goda exempel denna månad.

Flera utmärkta torra vita viner på sauvignon blanc hittar vi också. Allra godast tycker jag First Sighting Sauvignon Blanc, 99 kr, från Sydafrika är, men även de tre chilenarna Cono Sur Reserva, 89 kr, Maycas del Limarí Reserva, 89 kr, och Arboleda, 99 kr, imponerar i den gröntonade krusbärsfriska skolan.

 

Bland de smakrikare vita tycker jag B3 Semillon, 119 kr, från Australien är allra läckrast, men ljuvligt fatrostade Cloudy Bay Chardonnay, 219 kr, är också ett toppvin när grillade fiskar eller ljust kött står på menyn.

Den som vill komma billigt undan men ändå få ett riktigt tilltalande rödvin kan med fördel köpa bulgariska Tuida Selection Cabernet Sauvignon Merlot, 59 kr. Ett charmerande, solmoget vinbärsfruktigt, rödvin i en lättgillad bussig stil snäppet över normal lådvinskvalitet.

Mer läsning

Annons