Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 000 metallare utan jobb kring Sandviken

Det är inte bara Sandvik som gör sig av med metallarbetare. Även underleverantörerna och bemanningsföretagen skickar nu hem folk.


– Vi har unga medlemmar som inte får chansen att bli vuxna, säger Renate Almén, IF Metalls avdelningsordförande.

Redan innan Sandvik i går kom med sitt massvarsel hade totalt 50 metallarbetare hos mindre företag i västra Gästrikland blivit varslade om uppsägning. Av dem finns 30 i Sandviken, tio i Hofors och tio i Ockelbo.

Till det kommer 180 korttidsanställda som fått sluta och minst 60 personer hos bemanningsföretag som inte fått fortsätta.

– Vi har aldrig haft så många arbetslösa i vår avdelning som vi nu är på väg att få, säger ombudsmannen Per Engström.

I värsta fall finns det inom några månader mer än 1 000 öppet arbetslösa metallarbetare i västra Gästrikland.

– Det får inte bli någon lång nedgång. Då får vi många socialbidragstagare i de här kommunerna med det system vi har i dag, säger Per Engström.

Avdelningsordföranden Renate Almén hade i går fullt upp med att ta emot telefonsamtal och frågor som hon inte kunde besvara.

– De som hör av sig vill veta vad som händer och om de själva drabbas. För dagen är det svårt att svara eftersom vi själva vet lika lite. Många upplever nog bara att det just nu känns nattsvart och att det är svårt att tänka och fungera.

Renate Almén är särskilt ledsen för de unga metallarna som riskerar att få gå först om turordningen tillämpas fullt ut.

– De känns inte som att de får chansen att bli vuxna människor.

Mats Jonsson