Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 000 mindre? Gör dig frisk!

Annons

Regeringen skriver ut den nya människan: frisk, arbetsför, jobbar gärna övertid, undviker ligga samhället till last. Plikttrogen och skyr konflikter på jobbet. Belöningen för detta den nya tidens arbetarideal faller ut; jobbavdrag. Några hundra i flitpeng, tyvärr urholkade av nya pålagor och höjda avgifter.

Det nya utanförskapet sammanfattas enkelt: sjuka, arbetslösa, förtidspensionärer, pensionärer, ungdomar utan arbetslivserfarenheter.

Och så det nya frälset: förmögna, ägare till stora villor, högavlönade, friska och krya. Ofta sammanfaller egenskaperna och vi får en hyggligt välutbildad och välavlönad moderat. Tänk på Schlingman.

Skjut också undan arbetsmiljöansvaret från arbetsgivarna. Utvidga ”arbetslinjen” till tvång att ta vilket jobb som helst, var som helst. Den som inte accepterar hänvisas till socialen.

Spökröster från regeringskansliet talar om stärkt arbetslinje, rehabilitering, minskat utanförskap. Den nya svenskan kräver lingvinister eller översättare, alliansen gör svart till vitt.

När ministrarna, som ser sig själv som välgörare och bärare av nya möjligheter, talar om att förstärka menar de underminera. När de lägger ut texterna om arbetslinjen menar de arbetstvång. När de lägger huvuden på sned och ömmar för de sjuka och pensionerade önskar de tvinga in dem i arbeten, vilka som helst. Bor du i Luleå finns det alltid jobb i Ystad. Flytta dit annars drar vi in alla ekonomiska bidrag. Men om du accepterar blir det bara 1 000 kronor mindre i sjukbidrag. Det dör ingen av.

I bakgrunden nickar kristdemokraten Sjögren, folkpartisten Backman och moderaten Tobé gillande. Rätta tag mot alla som levde gott på den gamla sossestaten. Nu en annan ordning.

De tre lokala alliansbärarna samlar sig nu till nya artiklar om allt det goda regeringen delar ut. Bara ett fel där, väljarna vänder sig bort. De ser orättvisorna, klasspolitiken, översitteriet, maktens arrogans.

Tvång inlindas så i stenhård byråkratism. Orden faller tungt över dem som inte kan bära en börda till.

De nya reglerna gäller redan från 1 juli.

Mer läsning

Annons