Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 485 varsel i november i Gävleborgs län

November blev en svart månad för arbetsmarknaden i Gävleborgs län. Totalt varslades 1 485 personer om uppsägning varav
två
tredjedel
ar
i Sandviken.


– Normalt under en lågkonjunktur kommer 75 procent av dem till oss som arbetssökande, säger Charlotte Humling, Arbetsförmedlingens chef.

Annons

Totalt i Sverige varslades 19 907 personer om uppsägning under november. Det kan jämföras med de 2 762 som blev varslade samma månad förra året.

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att det fortfarande är inom fordonsindustrin i Västsverige som de flesta varslade finns. Men den ekonomiska krisen har nu också på allvar nått exempelvis detaljhandeln, byggbranschen och transportsektorn.

Gävleborg var efter Stockholm och Skåne det län som hade allra flest varsel i landet under november.

Av de nästan 1 500 personer som varslades finns två tredjedelar hos Sandvik AB med underleverantörer och ytterligare ett hundratal hos Ovako.

– Det är väldigt höga siffror men ännu vet vi inte vad det i slutändan blir av det. Genom åren har vi lärt oss att 75 procent av de varslade kommer som arbetssökande till oss under en lågkonjunktur och cirka hälften under andra tider, säger Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Sandviken-Hofors.

Hur stor den långsiktiga effekten blir hänger också samman med hur stor andel rationaliseringar som är kopplade till varslen.

– Så länge det handlar om marknadsanpassningar kan det ju bli återanställningar eller varsel som inte blir utlösta när det vänder. Handlar det däremot om rationaliseringar kan man inte räkna med att det är arbetstillfällen vi får tillbaka.

– Vi har en nationell beredskapsstyrka för att extra drabbade orter ska kunna få personalstöd. Jag hoppas också att vi får extra stöd för programinsatser av olika slag under 2009. Besked om det får vi dagarna före jul.

– Det vågar jag inte ha någon uppfattning om. Sådana siffror som i Sandviks fall kan det ju knappast bli aktuellt med någon annanstans. Men fortsätter det gå nedåt kan det säkert finnas andra stora företag i länet som kommer med varsel.