Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”1 öre högre elpris kostar tio anställda på Sandvik”

Om elpriset höjs med 1 öre per kilowattimme ökar kostnaderna för industrin i Gävleborgs län med cirka 21 miljoner kronor. Det motsvarar 1 000 kronor per anställd.

– För Sandviks del betyder det ungefär 6 miljoner kronor, motsvarande kostnaden för cirka tio anställda, säger Lars Beckman (M), riksdagsledamot från Gävle.

Han har låtit Riksdagens utredningstjänst räkna på vad höjda elpriser betyder för industrin i länet och vad som händer om kärnkraftverket i Forsmark skulle avvecklas på kort tid.

Utredningstjänsten konstaterar att det är komplicerat att analysera effekterna av en tänkt avveckling av kärnkraften på kort sikt.

Utredarna vågar ändå säga att det skulle ha stor påverkan på elmarknaden.

Det innebär mer fossil kraftproduktion, ökad import av el och höjda elpriser.

Också det tyska beslutet att avveckla kärnkraften väntas leda till högre elpriser, menar utredningstjänsten som dock pekar på att många andra faktorer också påverkar elpriserna, som regn och torka, värme och kyla och hög- och lågkonjunktur.

Om Forsmarks tre reaktorer togs bort idag så skulle det leda till energi- och effektbrist. Det så kallade stamnätet skulle inte fungera alls i många län i östra Sverige, däribland Stockholm, skriver utredningstjänsten.

– Det skulle bli strömlöst. Fullständigt orealistiskt, menar Lars Beckman.

Han tycker att man ska värna om jobben i den konkurrensutsatta industrin med cirka 20 000 anställda i Gävleborgs län. Ett sätt, menar Beckman, är att hålla tillbaka prishöjningarna på el.