Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10-åring bestulen på majblomme-pengar

(Ny version) I stället för att köpa en majblomma stal mannen 10-åringens ihopsamlade pengar.

– Fruktansvärt. Jag är bestört och ledsen, säger Heidi Vad-Schütt, majblommeföreningens ordförande.

Annons

Brottet som upprört så många människor begicks på torsdagseftermiddagen mitt i centrala Sandviken.
En 10-årig flicka var ute och sålde majblommor tillsammans med två jämnåriga kamrater, en pojke och en flicka.
En man i 50-årsåldern kom fram till barnen för att köpa en majblomma. Han sträckte fram en sedel men ångrade sig och passade i stället på att stjäla 240 kronor som flickan samlat in tidigare under dagen.
– Det här är barn som vill göra gott för andra barn i Sandviken. Och så blir de behandlade på det här sättet av en vuxen människa. Det är fruktansvärt, horribelt. Det borde finnas någon gräns för hur en människa kan bete sig, säger Heidi Vad-Schütt.
Hon var själv på fredagen i kontakt med den bestulna 10-åringen och hennes lärare.
– Efter omständigheterna mår hon okej.
De tre barnen chockades av händelsen. Personer som gick förbi och såg de ledsna och gråtande barnen blev mycket upprörda.
– Synnerligen hänsynslöst och ruttet gjort, säger en av dem om stölden.
Enligt polisens signalement är mannen som nu misstänks för grov stöld i 50-årsåldern med ljust, kort hår, ljus hy och kraftig kroppsbyggnad. Han bar vid tillfället mörk skjorta och en "Michael Jackson- hatt".
Eftersom mannen luktade alkohol tror polisen att han eventuellt kan tagit pengarna och gått direkt till Systembolaget för att handla påfyllning. Bilder från systemets övervakningskamera den aktuella tiden ska därför granskas.
– Ett jävligt fult brott. Personer som ger sig på barn och gamla är det vidrigaste som finns, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman
Cirka 400 barn deltar i årets majblommeförsäljning i Sandviken. Behållningen på cirka 100 000 kronor går tillbaka till barn på orten som behöver hjälp med allt från basala saker som mat och kläder till deltagaravgifter för fritidsaktiviteter som föräldrarna inte har råd med.
– Normalt sett är det inte farligt att sälja majblommor. Under mina tio år som ordförande har det aldrig hänt något liknande, säger Heidi Vad-Schütt.
Rekommendationer om hur barnen ska bete sig för att vara säkra har tagits fram av riksorganisationen.
10-åringen och hennes kamrater följde rutinerna men råkade ändå illa ut.