Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 punkter för småföretag

Annons

Vänsterpartiet vill att många av framtidens jobb ska växa fram i små och medelstora företag. Vi ser också småföretagen som en viktig del i den nödvändiga miljö- och klimatomställningen. Därför måste det bli enklare och rättvisare att driva företag i Sandviken och Sverige.

Lokalt i Sandviken föreslår vi:
Att ge lokala företag bra möjligheter att lämna anbud vid all kommunal upphandling. Detta är möjligt vid t ex upphandling av mat genom att underlätta distribution och utforma upphandlingsdirektiv så att de svarar mot de lokala producenternas förutsättningar. Bra exempel finns i andra kommuner.
Att ta bort Sandvikenhus monopol på vissa kommunala tjänster. Alla företag ska ha lika möjligheter att göra jobb åt kommunen.
Att införa en tjänstegaranti enligt modell från Svenskt Näringsliv. Vilket innebär att företag garanteras t ex 14 dagars handläggningstid på en bygglovsansökan, livsmedelstillstånd etc. Garantin ska också innefatta öppenhet i handläggningen för att garantera företagarens rättssäkerhet.
Att ett system med företagslots införs. Det är inte rättvist att visa företag har motorväg in till Sandvikens stadshus medan andra motarbetas. En högt uppsatt företagslots skulle kunna ge alla företag rättvisa möjligheter.

Centralt i Sverige föreslår vi:
Att arbetsgivaravgiften sänks med 5 procent för företag med få anställda. För enmansföretag föreslår Vänsterpartiet en sänkning av egenavgiften med 7,5 procent och en sänkning av arbetsgivaravgiften till 10,21 procent om företaget anställer en person.
Att 200 miljoner kronor avsätts till exportfrämjande åtgärder till småföretagen under perioden 2010-2012.
Att öka forskninganslagen till småföretagare bl a inom miljöområdet med 130 miljoner kronor.
Att personer som driver eget företag med F-skattesedel ska ha samma rätt till trygghet som anställda.
Att förbättra likviditeten för småföretag.Bankerna är ofta en osäker partner. Låntagarna måste få ett starkare skydd.

För Vänsterpartiet är det grundläggande att egenföretagande måste bygga på fri vilja, entusiasm och idéer. Det får inte bli en nödlösning när kallelserna till anställningsintervjuer uteblir. Detta är en viktig skillnad mellan Vänsterpartiet och högeralliansens syn på småföretagande.Vi menar också att villkoren för entreprenörskap måste stärkas. Vår politik ska underlätta för entreprenörer att anställa och expandera, administrera, exportera och få tag i kapital.

Ann Östman
Mikael Rosén
Vänsterpartiet Sandviken

Mer läsning

Annons