Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 smultronställen på Öland

/

Öland är som gjort för trevliga utflykter. Här finns blomsterängar, fornminnen, stränder och kohagar som bara väntar på att bli utforskade. Och här lyser solen garanterat mer än på de flesta andra ställen. Så packa picknickkorgen och ge dig ut på strövtåg i Sveriges minsta landskap.

Annons


Fågelskådare från hela världen vallfärdar till strandängarna på södra Öland. Längst ner ligger Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan - precis där flyttfåglarna sträcker förbi. Uddens läge, klimatet och den varierande naturen ger perfekt miljö för fåglarna. Här ringmärks varje år många tusen små flygare.
Ta de 197 trappstegen upp till toppen av den 42 meter höga fyren. Besök också naturmuséet och lär dig mer om södra uddens natur och kultur. En perfekt dagsutflykt!


Från östra landsvägen leder spikraka vägar från byarna ner mot havet. Kor och hästar betar, och du ser tofsvipor, storspovar och strandskator på ängarna. Glöm inte kikare!
Gräsgårds hamn är en levande fiskehamn med pittoreska fiskebåtar. Ofta är någon båt på väg ut med sina nät eller puttrar in i hamnen med fiskmåsar i släptåg. Och givetvis kan du köpa sill, flundror eller kanske en ål direkt på kajen.


Dold i Mittlandsskogen ligger en cirkelformad fornborg från 500-talet. Det är spännande att gå in genom den 400 meter långa muren och föreställa sig hur folk levde här för flera tusen år sedan. Mycket tyder på att detta varit en religiös kultplats, och inte en vanlig försvarsborg.
En magisk plats som fascinerar och förundrar.


Den röda järnfyren, ruinen efter Sankta Birgittas kapell och kalkstenskorset från 1200-talet är populära fotomotiv.
På Vikingatiden låg handelsstaden Sikavarp här, där det bland annat skeppades ut kalksten till katedralbyggen i Europa. När Den heliga Birgitta dött i Rom 1372 lär kistan med hennes stoft förts i hamn här.
En storslagen plats där historiens vingslag hörs.


Vid byn Äleklinta finns en av Ölands finaste kuststräckor. Kvarnar, klapperstrand, bryggor, sjöbodar och båtar bidrar till en pittoresk miljö.
Strax norr om byn stupar landborgen brant ner i havet. De röda kalkstensklipporna kommer i dagen och bildar trappformade avsatser - perfekta sittplatser. Slå dig ner i lä på de solvarma klipporna, svep en filt om benen och se solen gå ner i Kalmarsund.


Lämna bilen i Äleklinta och följ vägen norrut. Här blommar lågväxta örter som getväppling, puktörne och fetknopp. Utsikten över havet är magnifik och i nordväst skymtar den mytomspunna ön Blå Jungfrun.
Bruddesta är ett idylliskt fiskeläge med små stensjöbodar. En tjärad pålpråm är uppdragen, fisknäten vajar i vinden och en kalkugn vittnar om att här förr bränts kalk. Här har tiden stått stilla i hundratals år.


Följ stigen till ängen en försommardag. Här täcks marken av gullvivor, axveronika, Jungfru Marie nycklar, nattviol och backtimjan. De vackra ekarna är som tagna ur en saga, från hasselsnåren hörs lövsångaren och högt upp i luften kvittrar sånglärkan. Lägg dig på rygg och njut av dofterna och fågelsången!
Området är naturreservat och en av öns allra vackraste lövängar som hålls öppen med slåtter och bete.


Miljön söder om Källa hamn med strandängar, betesmark, stenmurar och enbuskar är typiskt öländsk. På en höjd finns en fyrbåk i sten - njut av utsikten över Östersjön, Källa ödekyrka och Högby fyr.
På den trädlösa kullen går det utmärkt att flyga med drakar. Bred ut picknick-filten på höjden i lä bakom enbuskarna. Långgrunt vatten med sandbotten vid udden inbjuder till bad. En bättre plats för sommarutflykten är svår att hitta!


Under miljontals år har havet skulpterat kalkstensklipporna till flera meter höga raukar.
Hela kusten är fossilrik - leta så hittar du säkert spår efter urtidsdjuren ortoceratiter och trilobiter.
Några hundra meter norrut finns en fantastisk sandstrand. Här trivs också sällsynta växter som blå martorn, salepsrot och den gulvita turkörten.


Djuren har betat marken och vinden format träden i den sagolika trollskogen. Flera hundra år gamla ekar och klängande murgröna bidrar till en trolsk stämning. I de ihåliga träden bor både insekter och fåglar. På klapperstranden ligger vraket efter "Swiks" som förliste julen 1926.
Den 4,5 km långa Trollskogsstigen med informationstavlor leder runt udden - en spännande vandring för både barn och vuxna!

Mer läsning

Annons