Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100-åring gav pengar till pansarbåt

De var hemmansägare, nämndemän och arrendatorer. Som värnade om det svenska försvaret. För 100 år sedan bildades en moderat förening i Vendels socken.

Det var partiets första förening i Tierps kommun. Under lördagen är det stort jubileum med studiebesök, miljöpolitik, motionslopp, mingel och tårta. Pionjärerna kallade sig "Vendels moderata valmansförening". Bevarat finns protokolls- och kassaböcker.

Föreningens första ordförande var greve Eugen von Rosen, Örbyhus slott. Han skänkte grundplåten på 100 kronor till föreningen.

– Det framgår att de gav pengar till riksinsamlingen för en pansarbåt till försvaret och att de skickade ett telegram 1914 till bondetåget som gick till Stockholms slott för att protestera mot neddragningar i försvaret, säger Per Davidsson, ordförande för Moderaterna i Tierps kommun.

Gruppledaren och jubileumsgeneralen Daniel Blomstedt vet dock vad den första utgiften var.

– Det var de här böckerna. Man gav 7,25 kronor till bokbindare KA Bengtsson för dem. Det var mycket pengar på den tiden.

Blomstedt säger att det rörde sig om väldigt respekterade människor i samhället.

Vilka är medlemmar i dag?

– Det är en mycket större spridning bland befolkningen, som verkstadsarbetare, tjänstemän, pensionärer, ungdomar, säger Blomstedt.

Den Moderata föreningen bildades något år efter storstrejken i Sverige, hur tror du att det var att bilda en moderatförening när vänstervindar blåste över landet?

– Det kan man bara spekulera om. Men Vendelbygden var bondebygd där socialdemokraterna inte var starka, svarar Davidsson.

Under jubileumsdagen deltar bland annat EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner, Enköping och Moderaternas partisekreterare Sofia Arkesten