Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 besökare firade 100-årsjubileum i Marma

Folkets hus i Marma fyller 100 år i år. Det firades i helgen med en dag fylld av aktiviteter.

Annons

Den 12 oktober 1919 talade blivande statsministern Hjalmar Branting vid invigningen av Marma Folkets Hus, som Konsum/COOP-föreståndaren Fabian Lindberg erbjöd en tomt i Marma. Detta eftersom han ansåg att ”det var nödvändigt att ha en mera öppen lokal för profana evenemang, ej så hårt bunden av stränga intresseföreningar och gränser var nödvändig för samhället”.

Marma Folkets Hus, som är ett av de äldsta i Sverige, är ännu i funktion, och har i ordets rätta bemärkelse fungerat under 100 år som ett folkets hus!

I lördags firades 100-åringen med bland annat fiskdamm och trollkarl för barnen, prova på hos de inhyrda i Marma Dartklubb, försäljning av korv, hamburgare, kaffe med dopp, historik, nyckelharpsspel och kvällsdans.

Många kända föredragshållare har besökt Folkets hus, såsom statsminister Per-Albin Hansson, finansministern Ernst Wigforss, RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen, Riksteatern, amatörteatergrupper, ”Vi-bjuder-till” med Snuffe och Majvor Sweden, talangjakter.

Olika musikaliska upplevelser, såsom Gävleborgs och Skutskärs Orkesterföreningar som har givit uppskattade konserter, liksom de lokala dragspelarna Anders Andersson och Olle Hedqvist.

Dessutom har det ordnats basarer, danser, bio, jul- och bröllopsfester, födelsedagskalas, begravningskaffen, allmänna val, Luciatablåer och musikkafèer. Men även idrottsfester, gymnastik, bridgespel, berättarkvällar,skolavslutningar, med mera. Dessutom har militärerna använt sig av Folkets Hus som föredragslokal vid många tillfällen.

Läsartext: Lars Gustafson, ordförande i Föreningen Marmabygden

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel