Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1000 kronor för en tur vid Rådhustorget

(Uppdaterad 22:55) Tusen kronor. Det blev notan för de bilister som under förmiddagen trotsade trafikavstängningen runt Rådhustorget i centrala Gävle.

Det har gått drygt två veckor sedan kommunen beslutade att stänga delar av centrala Gävle för biltrafik. Trots det har många kört på de avstängda gatorna.

I går förmiddag blev flera av dem en tusenlapp fattigare.

– Jag har stoppat tre stycken under loppet av 20 minuter. Vi skulle kunna skriva ut hur mycket böter som helst här, säger Pether Arweback, ordningspolis vid brottsförebyggande enheten i Gävleborgs län.

Under förmiddagen stod han och en kollega och vinkade in bilar på Norra Kungsgatan, en av gatorna som på prov stängts av till och med månadsskiftet.

Hur många bilister som hittills bötfällts har polisen ingen samlad bild av, men säkert är att man kommer att fortsätta med kontroller i de avstängda områdena.

– Det är inte alltid vi har tid till den här typen av arbete för det avbryts av annat. Men nu har vi fått tid och prioriterar det här i Gävle, säger Malin Kempe, enhetschef på brottsförebyggande enheten, södra Gävleborg.

Förutom bussar får taxibilar och fordon med tillstånd köra som vanligt under testavstängningen.

Men alla tycks inte känna till förbudet. Flera av de bilister som stoppades på Norra Kungsgatan i går blev förbannade och hävdade att de inte sett skyltarna om att gatan var avstängd.

– Jag har faktiskt inte sett hur det ser ut där, men om man tycker att det är dåligt skyltat är det kommunen man får vända sig till, säger Malin Kempe.
En som slapp böter i går var kommundirektören Göran Arnell som kom trampandes på cykel utanför Rådhuset.

– Jag cyklar alltid i stan av hälsoskäl. Det tar ju längre tid att åka bil, säger han.

Tror du att det blir en fortsättning på trafikstoppet här?

– Det har jag ingen uppfattning om, men man kommer ju jobba vidare med centrumfrågan.