Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

105 personer på Ovako får gå

Lågkonjunkturen har nu på allvar nått Ovako i Hofors. På tisdagen varslade företaget 80 personer om uppsägning. 25 visstidsanställda drabbas också.


Bakom varslet ligger fordonsindustrins tvära inbromsning.


– Efterfrågan har minskat radikalt under årets fjärde kvartal, säger Sten Lyckström, chef för ämnestillverkningen.

På tisdagen blev det Ovakos tur att varsla anställda om uppsägning. 80 tillsvidareanställda och 25 visstidsanställda berörs.

Det rör sig om regelrätta uppsägningar, inga generella pensionslösningar blir aktuella den här gången.

På Ovakos enhet i Smedjebacken varslades 100 anställda om uppsägning på tisdagen.De senaste veckornas dramatiska utveckling hade dock ingen kunnat förutse. Sten Lyckström, chef för ämnestillverkningen på Ovako i Hofors, betonar att händelseförloppet under årets fjärde kvartal gått snabbt.

Och det är fordonsindustrins problem som nu sprider sig till underleverantörer som Ovako och Sandvik.

– Vi har följt utvecklingen noggrant sedan halvårsskiftet och vi måste anpassa vår kapacitet till efterfrågan. Vi kommer att minska våra kostnader på andra områden också, säger Sten Lyckström.

Varslet rör all produktion, men drabbar främst rörtillverkningen. 50 av dem som varslas återfinns här. Inga tjänstemän omfattas av varslet.

– Självklart är det tråkigt att behöva dra ned, det drabbar den enskilde, säger Sten Lyckström.

Utvecklingen under kommande kvartal ser inte heller ljus ut. Sten Lyckström bedömer att efterfrågan sjunker ännu mer under vintern.

– Vi ska sänka vår kapacitet med 20 procent och vi bromsar successivt in produktionen för varje vecka. 19 december stannar den helt, säger han.

Förhandlingarna med fackförbundet IF Metall inleddes på tisdagen. Tord Göransson, IF Metalls klubbordförande, tycker inte att varslet var oväntat.

– Vi har känt till hur orderingången ser ut och det har förekommit diskussioner på skiften. Vi kan inte stoppa produktionen gång på gång, säger hanI någon mån står Ovako väl rustat inför den dramatiska utvecklingen. 2005 inledde företaget ett rationaliseringsprogram där personalstyrkan fram till år har minskats med 300 anställda. De sista personerna i programmet går i hem i december.

Om programmet inte hade genomförts skulle betydligt fler ha varslats på tisdagen.

I dagsläget finns vakanser på tjänstemannasidan, men det är oklart om de ska tillsättas. Och på ämnessidan går man över från femskift till fyrskift.

Efterfrågan på ringar är dock förhållandevis god. Den hålls uppe av vindkraftsindustrins utbyggnad i Europa.

– Vi har ingen stor överkapacitet, men efterfrågan kanske planar ut, säger Rickard Qvarfort, chef för rör- och ringtillverkningen. Peter Söderlund