Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

114 kvadratmeter Billgren i Nacka

/

Annons

Ett 114 kvadratmeter stort konstverk signerat Ernst Billgren möter förbipasserande bilister på Värmdöleden utanför Stockholm. Den enorma tavlan sitter på köpcentrat Nacka Forums fasad och avtäcktes av konstnären själv på tisdagen.

– Det var en ganska hård miljö med motorvägarna, så det var en utmaning att förvandla det till en hemmiljö. Någonstans är alla målningar lika stora, det handlar bara om hur nära man står dem, säger Ernst Billgren till TT Spektra.

Den uppförstorade och printade oljemålningen är en del av konstverket ”De fyra årstiderna”, och symboliserar sommar. När årstiderna skiftar byts också konstverket ut, som i en almanacka. Ernst Billgren har ytterligare tre målningar färdiga för höst, vinter och vår.

– Det är något föränderligt och förgängligt med årstider. Nu med den globala uppvärmningen så vet man knappt vad det är för årstid, med köldrekord och värmerekord huller om buller. Blir man osäker kan man titta upp på väggen, säger han.

Ernst Billgren har gjort den här sortens beställningsuppdrag tidigare. Bland annat en skulptur i Slottsparken i Malmö, en i Helsingfors och norska Bergen.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons