Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15-åringens falsklarm utrymde Sätra centrum

Det var en 15-årig pojkes telefonsamtal som tvingade fram en utrymning av Ica i Sätra centrum i september. I dag åtalades han för falsklarmet.

Annons

Vid 16-tiden 12 september kom ett samtal från en telefonkiosk till polisen. Den som ringde sa att det skulle smälla i Icabutiken i Sätra centrum inom 10 minuter.

Icapersonalen utrymde omedelbart butiken. Ett hundratal personer fanns i butiken och i Sätra centrum när larmet kom. Räddningstjänst och polis ryckte ut med flera bilar. Men ingenting hände.

En 15-åring har i efterhand erkänt att det var han som stod bakom falsklarmet. Genom det orsakade han en onödig säkerhetsåtgärd som kostar samhället pengar.

I åtalet ingår också ett par andra brott som 15-åringen misstänks för. Efter falsklarmet har han dels med en cigarettändare utlöst brandlarmet på en skola i Sätra, och dels försökt tvinga en annan pojke att stjäla cigaretter åt honom. 15-åringen ska enligt åtalet ha viftat med en kniv mot den andre och sagt att han skulle döda honom om han inte lydde.

Falsklarmen har 15-åringen erkänt, men det olaga hotet nekar han till. Åklagaren har kallat två person som ska vittna om händelsen.