Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

150 jobb hotas på Skanska

Byggföretaget Skanska varslar 3 400 personer om uppsägning.
För de 150 anställda i Gävle betyder det en osäker framtid.
– Det ser riktigt mörkt och tungt ut nu, säger snickarbasen Tobias Wiklund som redan är uppsagd.

Skanska hänvisade till att verksamheten i Norden väntas minska med 15 procent under 2009 när man i går meddelade att personalstyrkan ska minskas med 3 400 personer. Av dem finns 2 000 i Sverige och 1 400 i övriga Norden.

Snickarbasen Tobias Wiklund är den ende Skanskaanställde som finns kvar vid bygget på Gävle Strand. Han gör lite småjobb på Gavlegårdarnas i stort sett färdigbyggda hus i etapp ett, men räknar med att det är den sista veckan. Sedan en tid tillbaka är han uppsagd och tjänsten slutar 3 mars, men han är inte ens säker på att ha något att göra fram till dess.

– Jag kanske skulle bli utlånad till Söderhamn, men nu verkar det inte bli så heller. De har ingenstans att skicka mig helt enkelt, säger Tobias Wiklund.

Enligt Skanskas distriktschef Stefan Canderyd är det för tidigt att säga hur framtiden ser ut för de anställda i Gävleborg.

– Det är det alldeles för tidigt att prata om. Det här är ett jättestort varsel som beror på den totala marknadens nedgång, säger han.

Stefan Canderyd tror dock på framtiden och säger att företaget diskuterar med kunder om nya byggprojekt, vilka vill han inte avslöja. Redan kända projekt, som det på Kanalgränd i Sandviken och nästa etapp av Gävle Strand, jobbar man vidare med som tänkt.

– På Gävle Strand planerar vi fortfarande säljstart i början av nästa år.

Men det tror inte Tobias Wiklund på.

– Jag blir förvånad om nästa etapp blir av. Vi har ju sett att flera bostadsprojekt läggs på is. Det ser riktigt mörkt och tungt ut nu, säger han.

Fast krisen på byggmarknaden kommer inte så oväntat, tycker Tobias Wiklund. Han säger att Skanska under en tid har haft betydligt fler anställda än vad man brukar ha och att många byggen blev klara ungefär samtidigt. För egen del måste han nu börja söka nytt jobb, men tror att det kan bli svårt, framför allt om han vill vara kvar inom byggbranschen.

– Jag kan nog inte välja och vraka precis, men det är ju det här jag vill hålla på med.

Han hoppas att Skanska får något nytt stort projekt så att fler måste anställas. Då har de uppsagda återanställningsrätt om det är inom nio månader.

Förhandlingar om neddragningarna väntas vara avklarade framåt årsskiftet, tror Skanskas ledning. Inför neddragningen har Skanska totalt 20 500 anställda i Norden och 60 000 globalt.