Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 tjänster ska bort

/

150 tjänster ska bort inom Mittmediakoncernen, ägare till bland annat Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Det betyder att var femte journalist får gå. Samtidigt ska man satsa på att utveckla journalistiken på webben.

Annons

En dyster bild målades upp när Mittmedia presenterade sin plan för de kommande tre åren i går.

Minskade upplagor, fortsatt lågkonjunktur och kraftigt minskade annonsintäkter innebär att koncernen, som ger ut 17 dagstidningar, nu ska spara 100 miljoner kronor och kapa 130–150 tjänster.

Av dem finns 100 på redaktionell plats, alltså journalister som producerar för tidningar och webben.
– Vi tappar i intäkter, och personal är den enda posten vi kan spara in på. Redaktionsbilar och kameror går ju inte att ta bort, säger AnnaKarin Lith, redaktionell chef på Mittmedia.

Anställda informerades under förmiddagen i går, och nu är många oroliga för sina jobb, berättar Nils Holmqvist, ordförande för journalistklubbens Gävlesektion.
– Den här sparplanen kom tidigare än vad vi trodde och med hårdare krav på personalminskningar. Med 100 färre journalister blir det svårt att fortsätta stå för bra lokaljournalistik, säger han.

På vilka tidningar tjänsterna kommer att försvinna är fortfarande inte klart.

Nästa vecka kommer fackliga förhandlingar att hållas, och före jul kommer alla anställda med över 13 års arbetstid att få ett erbjudande om avgångsvederlag.
Anställda som fyllt 62 får pensionserbjudanden.

Men samtidigt som Arbetarbladet kan bli av med flera reportrar, ska man satsa på att utveckla journalistiken på webben.
– Det handlar om en omställning till den digitala världen. Vi måste öka intäkterna i nya medier, som det är nu tappar vi annonsintäkter från annonsörer som väljer andra medieslag, säger Thomas Peterssohn, vd för Mittmedia.

Om ungefär ett år är tanken att börja ta betalt för journalistiken även på nätet.
– Någon gång i slutet av 2013 siktar vi på det. Då kommer det att krävas någon form av abonnemang för att ta del av den lokala journalistiken, säger han.

Annons