Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-årig erkänner rånet mot bingon

En 16-årig pojke från Malmö erkänner rånet mot bingohallen och har släppts på fri fot.


Hans 19-åriga kamrat som flyttade från Sandviken

i början av året, nekar till brott och häktades i går.


Även den tredje misstänkte rånaren greps på måndagskvällen
.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand hade begärt båda de unga misstänkta bingorånarna häktade sedan de gripits i Malmö och anhållits i fredagskväll.

19-åringen, som tidigare bodde i Sandviken och flyttade till Rosengård i Malmö i februari i år, nekade till brott vid förhandlingen i dag. Rätten beslöt att han skulle häktas.

Däremot fick åklagaren den 16-åriga pojken från Malmö att erkänna under domstolsförhandlingen.

Han berättade att han och två andra rånade bingohallen. Exakt hur det gick till vill åklagaren i det här läget inte berätta.

– Han ska berätta allt i polisförhör för poliserna Per Sjöberg och Lennart Berglund nu under måndagskvällen, säger Hammarstrand.

16-åringens erkännande innebar att han försattes på fri fot. Efter förhöret ska han transporteras till Malmö till sin familj igen och där är även de sociala myndigheterna inkopplade.

– Rent juridiskt var det helt riktigt. En 16-åring ska normalt sett inte vara häktad om det inte finns synnerliga skäl, säger Hammarstrand.

16-åringen, som tyckte det var jobbigt att berätta under häktningsförhandlingen, hade övertygande bevisning mot sig. Hans uppgifter ska nu jämföras med andra uppgifter och fakta som finns i fallet.

Hammarstrand rubricerar rånet som grovt eftersom de tre rånarna hade vapen. Om vapnen var riktiga eller bara vapenliknande vill han inte kommentera. Dessutom kan rånet ses som grovt eftersom ett 30-tal gamla människor mellan 65 och 90 år tvingades ned på golvet.

– De hade kunnat få hjärtinfarkt, menar Hammarstrand.

Summan de fick med sig vill åklagaren inte specificera, han säger bara att det var flera tusen kronor.

19-åringen har pekats ut av någon i Sandviken och därefter ledde spåren till Malmö.

Den tredje rånaren som greps i Sandviken på måndagskvällen är även han ung. Han var tidigare anhållen i sin frånvaro.

Hammarstrand har goda förhoppningar om att lösa det här rånet. Men det återstår en hel del förhör innan allt är klart.

Polisens teori om vilka rånarna är visade sig stämma bra. Den noga genomtänkta flyktvägen talade för någon med lokalkännedom. Det som talade emot det var de fåtal tips om rånet som kom in till polisen.

Det har nu visat sig vara både någon inifrån och någon utifrån