Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring i olycka - ingen ringde hem

En av ungdomarna i bilolyckan i Storvik var en 16-årig flicka.

Men varken polisen eller sjukvården brydde sig om att ringa hennes föräldrar för att berätta vad som hänt.

Nu medger sjukhuset att man gjorde fel.

På måndagsmorgonen såg storasystern i ett inlägg på Facebook att flickan varit på akuten på Gävle sjukhus under natten. Hon ringde hem och undrade vad som hänt, men mamman visste inget.

16-åringen låg då hemma och sov i sin säng. Hon talade om för mamman att hon varit med om en bilolycka.

Det visade sig att flickan suttit baksätet i bilen som 18-åringen utan körkort körde. Med i bilen var även en annan ung man.

Nu reagerar flickans anhöriga på att de inget fick veta av polisen eller personalen på akuten.

– Man förväntar sig att man ska få reda på om något sådant här händer ens minderåriga barn. Det här är en mardröm.

Flickan kördes efter olyckan till Gävle sjukhus. Men när sjukvårdspersonalen ville röntga hennes händer gick hon därifrån.

I går förmiddag fick flickan uppsöka skolsköterskan eftersom hon hade ont i munnen, i huvudet och i händerna. Hon skickades sedan vidare till hälsocentralen.

– Hade någon ringt i natt hade mamma kommit direkt och då hade hon säkert gått med på att bli undersökt redan på sjukhuset, säger systern.

Systern tillägger att hon tycker att det var dumt av 16-åringen att sätta sig i bilen med de två unga männen och att familjen tänker på hur 55-åringen mår. Samtidigt anmäler de både polisen och personalen på akutmottagningen för tjänstefel.

– Vi vill markera att så här får det inte gå till.

Från polisens sida säger man dock att det är sjukvårdens ansvar att underrätta de anhöriga i sådana här situationer.

– Är personen vid medvetande är det sjukvården som ska ringa de anhöriga, säger presstalesmannen Mikael Hedström.

På Gävle sjukhus medger man att man gjort ett misstag.

– Vi ska underrätta föräldrarna till barn under 18 och i det här fallet har vi inte gjort det. Vi har varit i kontakt med familjen och bett om ursäkt, säger Ann-Marie Broqvist, vårdenhetschef på akuten.

Sjukhuset ska nu undersöka vidare om man ska vidta ytterligare åtgärder och till exempel göra en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.