Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16 brandmän kämpade mot storbranden

Delar av Hoo Timbers hyvleri, sydost om Torsåker, förstördes på tisdagen i en omfattande brand. Branden är ett svårt avbräck för exportföretaget i ett läge då det är högtryck på Europamarknaden.

Annons

Allt tyder på att branden i Hoo Timbers hyvleri startade i en lastmaskin, som i sin tur antände spånlagret.
Lastmaskinen blev stående mitt på Gammelstillavägen och brann kraftigt under flera timmar.

All trafik stoppades från 15-tiden på tisdagen och långt in på kvällen.
Vid 20-tiden kunde lastmaskinen baxas undan och trafiken släppas på.
Branden fortsatte sedan i spånlagret, en stor lagerliknande plåtbyggnad, som så småningom brann upp och rasade ihop inför ögonen på räddningstjänsten, personal och företagets ägare.
Elden spred sig vidare in i hyvleriet via taket, som fick sågas upp uppifrån.

Dyrbara maskiner
Vid 19.30-tiden på tisdagskvällen såg det ut som om branden stoppats utan att själva hyvleridelen, med de dyrbara maskinerna, förstörts.
– Om inte branden blossar upp igen kommer vi att göra allt för att få igång verksamheten igen så snabbt som möjligt, säger Kristina Flodström, som tillsammans med sin make, Sven-Erik Flodström, driver Hoo Timber AB.

Virkesmarknaden är het i Europa och suget efter de hyvlade produkterna från Ho-företaget, vars hela produktion går på export, är stort. Tolv personer jobbar vid företaget.
– Nu gäller det att inte tappa kunder, konkurrensen är stenhård. Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta innan produktionen kan återupptas. Vi känner inte till omfattningen på skadorna än, men om vi klarat hyvleriutrustningen bör vi kunna få igång driften inom rimlig tid, säger Kristina.

Totalt kämpade 15–16 brandmän från stationerna i Hofors, Sandviken, Gävle och Storvik mot branden.
Under natten till onsdagen kommer personal från räddningstjänsten finnas på platsen redo att släcka om elden tar sig igen.

Dan Törnström
Tel. 026-15 93 00
redaktionen@arbetarbladet.se