Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 december –Vi festar till det med tårta!

Varför baka många små kakor när du kan baka en stor? Slå ihop allt och festa till det med en pepparkakstårta! Vi bjuder dig på receptet.

Annons

Pepparkakstårta
Ingredienser
10–12 bitar

2,5 dl hasselnötter (ca 150 g)
4 äggvitor
2,5 dl florsocker

Fyllning:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 msk pepparkakskrydda
150 g smör eller margarin

Garnering:
50 g hasselnötter
40 g valnötter

Tips
• När du ska hacka nötterna så är det praktiskt att först lägga dem i ett vikt smörpapper. Krossa sedan nötterna med den platta sidan på en bred kniv. Smörpappret hindrar nötterna från att “sprätta iväg” när du hackar dem (för nötallergiker skippa nötterna)
• Färdig pepparkakskrydda kan ersättas med 1 tsk kanel, 0,5 tsk stött kardemumma och 0,5 tsk kryddnejlika.

1.Rita 3 rundlar à ca 23 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Smörj rundlarna med lite matfett.
2. Mal hasselnötterna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner florsockret. Vänd försiktigt ner nötterna i äggvitesmeten.
3. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda mitt i ugnen i 150°C, ca 20 min. Låt bottnarna svalna.
4. Blanda äggulor, grädde, socker och pepparkakskrydda i en kastrull. Sjud på svag värme och vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Krämen får inte koka!
5. Ta kastrullen från plattan och vispa ner matfettet klickvis. Låt krämen kallna.
6. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnid av skalen. Grovhacka hasselnötter och valnötter. Rosta nöthacket lite till tills det har fått fin färg.
7. Lägg ihop tårtbottnarna med fyllningen mellan och ovanpå. Strö över nötterna och servera till kaffet.

Mer läsning

Annons