Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18-åringen som sköt på Brynäs får behandling

18-åringen som skottskadade två personer på Brynäs dömdes i går till skyddstillsyn och vård enligt en särskild behandlingsplan. Han har hela tiden nekat till skottlossningen men tingsrätten fann honom överbevisad.

18-åringen hade rymt från ett behandlingshem när han till synes slumpmässigt sköt mot två personer, en utanför Munken och en annan som flydde i riktning mot järnvägsstationen. En av dem träffades i skinkan och en i benet. Förutom skottlossningarna, som betraktas som grov misshandel, omfattar domen bland annat två andra misshandelsfall, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

18-åringens advokat Göran Wiklund var nöjd.

– Det hade inte varit rätt att sätta honom i fängelse, och låta honom komma ut som en farligare person, sade han efter domen.

Åklagaren Birgitta Fernlund hade yrkat på fängelse, men var inte heller särskilt missnöjd.

– Det här kan också vara rätt, med tanke bland annat på hans ålder, säger hon.

Enligt domen hade fängelsestraffet blivit ett år och nio månader, om rätten valt det i stället. En äldre person hade fått det dubbla.

18-åringen döms också att betala skadestånd till brottsoffren. De beskjutna männen tilldöms 53 000 kronor respektive 44 000 kronor i kränkningsersättning.

18-åringen ska fortsätta att vara omhändertagen i väntan på att han tas in för behandling.