Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringen som sköt på Brynäs får behandling

18-åringen som skottskadade två personer på Brynäs dömdes i går till skyddstillsyn och vård enligt en särskild behandlingsplan. Han har hela tiden nekat till skottlossningen men tingsrätten fann honom överbevisad.

Annons

18-åringen hade rymt från ett behandlingshem när han till synes slumpmässigt sköt mot två personer, en utanför Munken och en annan som flydde i riktning mot järnvägsstationen. En av dem träffades i skinkan och en i benet. Förutom skottlossningarna, som betraktas som grov misshandel, omfattar domen bland annat två andra misshandelsfall, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

18-åringens advokat Göran Wiklund var nöjd.

– Det hade inte varit rätt att sätta honom i fängelse, och låta honom komma ut som en farligare person, sade han efter domen.

Åklagaren Birgitta Fernlund hade yrkat på fängelse, men var inte heller särskilt missnöjd.

– Det här kan också vara rätt, med tanke bland annat på hans ålder, säger hon.

Enligt domen hade fängelsestraffet blivit ett år och nio månader, om rätten valt det i stället. En äldre person hade fått det dubbla.

18-åringen döms också att betala skadestånd till brottsoffren. De beskjutna männen tilldöms 53 000 kronor respektive 44 000 kronor i kränkningsersättning.

18-åringen ska fortsätta att vara omhändertagen i väntan på att han tas in för behandling.