Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 års fängelse för Aspgren

Gävlebon Albin Aspgren styckmördade den 24-åriga småbarnsmamman från Sandviken.
För det ska han avtjäna 18 år i fängelse.
Det slog Gävle tingsrätt fast i sin dom på tisdagen.

Annons

28-åriga Aspgren döms för mord och brott mot griftefriden för att natten mot lördagen 20 september förra året i sin bostad på Nordost i Gävle ha strypt och styckat sitt offer.

– Jag är mycket nöjd med att tingsrätten tar det på allvar och dömer honom till den högsta tidsbestämda påföljden som vi har, säger Ulf Back.

Gävle tingsrätt meddelade domen klockan 11 på tisdagsförmiddagen. Lagmannen Anita Wallin Wiberg, som lett rättegången, skrev följande i ett pressmeddelande efter domen:

"Tingsrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter, tvärtom, och därför rubricerat gärningen som mord".

Tingsrätten köper mycket av det som åklagarna Ulf Back och Sebastian Flodström presenterade under rättegången. Att Albin Aspgren har ett "osedvanligt stort intresse för våld i olika former, för döda kroppar, strypning och till viss del sexuella handlingar".

Det styrks av Aspgrens internethistorik som visar att han besökt sidor med strypsex och grov våldspornografi.

Han träffade småbarnsmamman, som han var bekant med sen tidigare, på en krog i Gävle under mordkvällen. De gick hem till honom där han under natten dödade henne.

Rätten avfärdar Aspgrens egen förklaring om psykisk förvirring och att hans arm inte gick att kontrollera vid strypningen som en ren efterhandskonstruktion.

I stället menar de att hans ursprungliga förklaring, när han dagen efter mordet klev in på polisstationen i Gävle och erkände, är mer sannolik. Att han har haft en djup önskan inom sig att skada folk.

Tingsrätten framhåller också att offret försökte att skydda sig när Albin Aspgren ströp henne i soffan – och att strypningen som pågick i 7-10 minuter måste ha gett offret stark dödsångest.

Att han styckade, röjde upp och planerade sin flykt fram till dess att han tänkte om och kontaktade polisen ligger också Aspgren till last.

Tingsrätten slår alltså fast att han hade uppsåt att mörda. Men trots Aspgrens våldsfantasier och utdragna strypning skriver rätten i domen att motivet är svårbedömt.

Det kan inte uteslutas att dödandet utlösts av att Albin Aspgren kände sig kränkt av offret och att dådet kan förstås "utifrån Albin Aspgrens neurospsykiatriska funktionsnedsättning med svårigheter att hantera relationer och kränkningar".

Det sista är en störning inom autismspektrat, som framkom under den rättspsykiatriska undersökningen men som inte ansågs tillräckligt allvarligt för att anse att Aspgren måste dömas till rättspsykiatrisk vård.

Gävle tingsrätt menar att det är förmildrande – vilket gör att straffvärdet är 17 års fängelse i stället för livstid.

Den allvarliga kränkningen som styckningen innebär gör dock att påföljden skärps till arton års fängelse.

Åklagare Back yrkade på livstids fängelse.

– Jag överväger huruvida jag tycker att hovrätten ska pröva påföljdsfrågan om livstids fängelse. Jag måste fundera på det, säger han.

Utöver fängelsestraffet ska Albin Aspgren även betala nära 650 000 kronor i skadestånd till offrets familj.

Däremot avvisar tingsrätten offrets ex-sambos skadeståndskrav.

Kände kriminologen Jerzy Sarnecki är mycket missnöjd domen, som han anser för mild. Läs mer om det här.

LÄS OCKSÅ:

Tingsrättens dom är logisk

Advokaten om domen: "Det finns oklarheter"

Aspgren inte sinnessjuk – kan få fängelse

Nordostmordet – allt du behöver veta

Aspgrens armbluff genomskådad av psykteamet

Annons