Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 december –Ta knäck på julen.

Käck är det perfekta julgodiset. Det är inte supersvårt och det räcker länge (så skulle du tycka att det var supersvårt så dröjer det i alla fall tills du behöver göra en ny satts). Du kan variera själv, pröva att köra några med mandel och några utan, så har du att variera mellan.

Annons

Recept på god knäck! Mycket gott julgodis!
Klassikt julgodis med mandel eller nötter
Tid: 1 ½ timme
100 st
Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel eller hasselnötter

Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur vid kastrull du har. Ju vidare kastrull desto snabbare går det.
För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.

Mer läsning

Annons