Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2 100 barn kom till Gavlerinken på Barnkonventionens dag: "Viktigaste saken är att alla har lika rättigheter"

Barnkonventionens dag firade de 2 100 eleverna med 200 lärare, Brynäs IF, UNICEF, Mattecentrum och Panetoz.

Med förra årets världsrekord i största mattelektion, som står att läsa om i Guiness rekordbok, startade Brynäs sitt långsiktiga arbete med Gävles skolor. Från scenen i Gavlerinken gick läraren och programledaren Beppe Singer igenom barnens uppgifter som de skickat in i förväg till Brynäs IF.

– Det handlar om att sprida kunskapen om Barnkonventionen och barns rättigheter, säger Johan Cahling som är vice klubbdirektör för Brynäs IF och verksamhetsansvarig för En bra start.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Unicef, Mattecentrum och Brynäs IF. I år har man valt att fokusera på matematik och att man kan applicera matte på allt i vardagen, till och med lek. Gävle kommuns samtliga elever i årskurserna 5 till 6 var inbjudna.

Läs här: En bra start - lyckats affärskoncept för Brynäs

Från Bergby centralskolas sjätteklass kommer Emil Eriksson, 12 år.

– Vi har läst och skrivit om Barnkonventionen, och jag tycker att den viktigaste saken är att alla har lika rättigheter, säger han.

– Vi har jobbat med skolklasserna under hösten och barnen har bland annat fått göra studier i sin närmiljö om hur mycket andra känner till om barnkonventionen, det är den redovisningen vi har sett här nu i form av bilder och diagram, säger Maria Sundman som är verksamhetsutvecklare för En bra start inom Brynäs IF.

Inger Källgren Sawela (M) som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande kommer till Gavlerinken tillsammans med övriga kommunalråd. De ska få en genomgång om dagens verksamhet av brynäsledningen.

– En bra start har haft en tuff start. Men jag tycker att verksamheten känns riktigt, riktigt okej idag. Det är Barnkonventionens dag idag. Många känner till att den finns, men inte så många känner till vad den innehåller. Här idag lyfter man fram två paragrafer, att alla barn har rätt till utbildning och att alla barn har rätt till lek, säger Inger Källgren Sawela.

Barnen hade också tillfrågats om vilken artist som skulle få komma. Och det blev Jordbros Panetoz.