Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2 500 bort på SKF

SKF gör sig av med 2 500 anställda globalt, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Kullagertillverkaren SKF gör sig av med 2 500 anställda världen över, enligt ett pressmeddelande. Orsaken är en påtagligt försämrat marknadsläge, skriver bolagsledningen.

Ledningen räknar nu med en volymminskning under fjärde kvartalet på cirka 15 procent jämfört med samma period i fjol. Rörelseresultatet beräknas därmed under kvartalet hamna på 1 600–1 700 miljoner kronor före omstruktureringar och nedskrivningar.

– I Sverige kommer det inte vara några varsel. Vi har gjort en del justeringar med arbetstiderna runt jul. I övrigt kommer vi att klara det med mindre justeringar i samband med naturliga förändringar, säger Ingalill Östman, kommunikationschef på SKF-koncernen.
– Förklaringen är att Sverige är en ganska liten leverantör mot bilindustrin och det är där som vi ser den här tuffa utvecklingen på marknaden, tillägger hon.
Neddragningen slår däremot hårt mot SKF:s anställda i USA, Frankrike, Italien och Ukraina. Det blir även varsel i Sydamerika, berättar Östman.

Huvudorsaken till åtgärderna är den snabba nedgången för fordonsindustrin.
– Vi såg det tidigt. Men det har fortsatt och snarare accelererat. Sedan ser vi en vikande trend för industrisegmentet. Vi märker att kunderna reducerar sin produktion och tar längre stängningstider i slutet på december och januari, säger Ingalill Östman, kommunikationschef på SKF-koncernen.
Hon pekar samtidigt på att SKF ser en fortsatt stark trend för järnväg, energi och flyg.
– De utvecklas väldigt bra. Men det är på en svagare tillväxtnivå än vi såg tidigare.