Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2-åring rymde från dagis

En flicka i tvåårsåldern rymde från förskolan Tallkotten i Järbo. Hon tog sig ut genom en grind som nu skruvats igen.

Föräldrarna till de andra barnen fick inget veta om händelsen.

– Det känns som man vill sopa det här under mattan, säger en förälder.

Det var på tisdagsförmiddagen som den lilla flickan lyckades få upp den gamla trägrinden på förskolans baksida och ta sig ut den vägen.

Utanför biblioteket fick en bibliotekarie och en privatperson syn på barnet och stoppade henne. Strax därefter kom en förskolelärare från Tallkotten i fatt och tog med henne tillbaka till förskolan.

Enligt förskolechefen Malin Larsson hann flickan bara vara borta några minuter.

Hon berättar att förskolepersonalen efteråt genast tog kontakt med flickans vårdnadshavare och med skolformschefen Anita Persson och skrev en tillbudsrapport.

– Vi har också sett till så att grinden skruvats igen så att den inte kan användas mer.

Däremot meddelade man inte de andra föräldrarna om vad som hänt. Strax började det ändå pratas om rymningsincidenten i Järbo och många fick reda på det den vägen.

– Att få höra på byn att det hänt en så pass allvarlig sak på mitt barns förskola är som att få ett slag i ansiktet. Jag tycker att man borde ha kallat till ett föräldramöte, säger en mamma.

Hon menar att den tragiska olyckan då treårige Martin omkom ständigt finns i Järboföräldrarnas tankar och att det därför är extra viktigt att de kan känna sig trygga när de lämnar sina barn.

– Vad som helst hade ju kunnat hända den här lilla flickan och det uppstår en massa frågor om hur hon kunde ta sig ut, säger en förälder.

Men enligt förskolechefen Malin Larsson får personalen inte berätta för alla föräldrar om sådana här saker på grund av tystnadsplikt.

– Vi har följt krisplanen som finns på förskolan och berättat för de närmast berörda samtidigt som vi sett över rutinerna. Mer än så kan vi inte göra, säger hon.