Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 Sandvikenföretag stoppas från tillväxt

Ett 20-tal företag i Sandviken stoppas just nu från att expandera eftersom det fattas lokaler att hyra.
– Något måste göras. Vi kan inte bara stå och se på när företagen behöver växa utan att kunna göra det, säger näringslivschefen Michael Norell.
Ett politiskt initiativ togs i går av Centern, som omedelbart vill starta ett kommunägt Storsjö Bygg AB.

Annons

I början av november berättade Arbetarbladet att Cibes Lift och åtta andra växande företag då låg på Sandvikens kommun för att få hjälp med utökade lokaler.

I dag är det ett 20-tal företag som behöver lokaler på allt från 300–400 till 4 000–5 000 kvadratmeter.

– Det går snabbt nu när vi är på väg in i en högkonjunktur, konstaterar Michael Norell.

Kommunen kan i dag bara erbjuda strölokaler i exempelvis Gästrike-Hammarby eller Kungsgården. Behovet av nybygge är stort. Men det finns inget privat företag som verkar intresserat av att investera.

– Jag har kontaktat fastighetsbolag på lokal, regional och nationell nivå. Men de gör en slarvig analys och bedömer att det inte går att få tillbaka pengarna om de bygger norr om Dalälven.

Kan tänka sig bygga

När Arbetarbladet lyfte frågan i november var Michael Norell tydlig med att kommunen själv inte kan gå in och bygga åt enskilda företag efter den fällande domen i rättsfallet Sandbacka Park.

Nu två och en halv månad senare är han mer öppen för en lösning där Sandvikens kommun agerar aktivt.

– Lagstiftningen har ändrats och blivit mer tillåtande. Något måste göras. Vi kan ju inte bara stå och se på när företag som vill, kan och behöver växa inte kan göra det i Sandviken. Det vore tjänstefel av oss. Men jag är inte den som ska tala om vad kommunen ska göras.

Vågar man igen?

Politiskt pågår en diskussion om kommunen ska våga gå vidare och bygga nya företagslokaler efter den svidande bakläxan i fallet med den överklagade och olagligförklarade Sandbacka Park-etappen.

Ett konkret förslag lades av Centerns Veronica Wernersson i en interpellation på fredagen: Starta ett kommunalt Storsjön Bygg AB och sätt igång att bygg.

– Risken är att de här 20 företagen annars flyttar härifrån, säger hon.

Annons