Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 miljoner går upp i rök – på en timme

Färgglada raketer och ljudliga bomber hör nyårsfirandet till för många.
Men varje år skadas 200–300 svenskar så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka vård.

På nyårsnatten sätter vi svenskar fyr på runt 200 miljoner kronor i raketer, på en timme.

– Vår försäljning ökar år för år, säger Mattias Hemsén på butiken Rusta i Gävle.

Bakom disken finns bomber, raketer och färdiga lådor i olika färger, former och kaliber.

– Det blir mer och mer färdiga tårtor. Det är enkelt och säkrare eftersom man bara tänder en gång och kan backa av när man tänt, säger han.

– Men det är viktigt att lådorna förankras ordentligt i backen. Annars kan de vicka och skjuta åt sidan, fortsätter han.

Enligt svensk lag måste man vara 18 år för att få köpa och hantera fyrverkerier. Det är olagligt att köpa ut pyrotekniska varor till minderåriga. Straffet för det är böter eller fängelse.

Trots att det är olagligt för barn att använda fyrverkerier är de flesta som skadas pojkar mellan fem och 18 år. Nio av tio skadade är män och 40 procent är omyndiga.

De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador på huvudet, händer och fingrar. Ofta inträffar de när man går fram till en pjäs som inte fungerat för att tända igen varvid den smäller.

– Fyrverkerier kan vara praktfulla men det är viktigt att man vet vad man gör när det är dags att skjuta i väg sina raketer, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på brandfarliga varor.

Olyckor har också skett när offren själv experimenterat med varorna. Utan tillverkningstillstånd är det förbjudet att ändra på fyrverkerier, genom att till exempel skära upp dem.

Allt fler kommuner har egna regler för fyrverkerier. I Gävle, Sandviken och Hofors är det bara tillåtet med raketer under påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Annars krävs särskilt polistillstånd.

Brandskyddsföreningen vill gå ännu längre.

– På sikt skulle vi vilja se att någon slags kunskapsbevis ska krävas för att köpa och använda fyrverkerier, säger Åke Persson.

I år har flera butiker i Sverige valt att inte sälja fyrverkerier. Ett exempel är Maxi Ica i Hemlingby. Skälen till att de avstår är flera. Fyrverkerierna innehåller miljöfarliga ämnen och släpper ifrån sig växthusgaser när de skjuts iväg, de bidrar till ökad nedskräpning och hundratals personer runt om i landet skadar sig varje år på dem.