Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2009 ska Nina rocka loss igen

Hon är hälsingetjejen med rockrötter och Sandviken-kopplingar som gled in och knep huvudrollen i musikalen ”Spamalot” i London. Efter fler än 300 föreställningar kommer Nina Söderquist tillbaka till Sverige där nya projekt och utmaningar väntar 2009.


– Jag önskar att jag kunde klona mig och vara på fler ställen samtidigt! Det är så mycket kul att se fram emot det här året, utbrister Nina Söderquist.

Sångerskan från Hälsingland (och i viss mån Sandviken) ska bland annat tävla i Melodifestivalen och ge ut sin första soloskiva i år. Men än så länge är hon fortfarande kvar i London där hon håller på att avsluta musikalen ”Spamalot” efter snart ett års föreställningar.

I februari 2008 vann hon TV 3:s talangjaktstävling ”West End star” och på en dryg vecka var hon tvungen att skola om sin rockröst till ett musikalvibrato.

– Jag var inte beredd på att vinna, jag var i chock hela första månaden. Det var en riktig käftsmäll – fast på ett positivt sätt, berättar sångerskan.

Huvudrollen i ”Spamalot” är hennes första musikaljobb, men hon är inte främmande för att stå på scen. Hon har frilansat som artist i 15 år, och gjort allt ifrån att sjunga i dansband till att sätta ihop egna krogshower och jobba för Wallmans salonger i Stockholm. Dessutom har hon jobbat som fältartist för FN-trupper i Afghanistan och Liberia.

– Artistlivet kan vara så mycket glitter och glamour, så mycket yta. Därför var det skönt att komma ner till Afghanistan och se en helt annan verklighet, säger hon.

Från Hälsinglands skogar till musikalstjärna i London kan steget tyckas stort. Men Nina Söderquist upplever inte att framgångarna i London har ändrat henne som person.

– Mitt jobb är att underhålla och jag utvecklas hela tiden. Men det är viktigt att behålla fötterna på jorden, säger hon och betonar också vikten av att vara ödmjuk inför kändisskapet.

Ödmjuk eller inte, Nina Söderquist fick lysande recensioner efter debuten i ”Spamalot”. Från början skulle hon stanna i London i åtta veckor, men fick förlängt till ett halvår, sedan ett år. I början av året spelas den sista föreställningen av musikalen, men hon har redan fått erbjudanden om nya jobb på West End i London och på Broadway i New York.

– Nu handlar det om kortare gästspel, jag vill inte vara borta från Sverige under längre perioder. Jag längtar oerhört mycket efter att få vara med min familj, säger Nina Söderquist.

I februari ska hon tävla i Melodifestivalen med låten ”Tick tock”. Sedan ska hon avsluta inspelningen av soloskivan som väntas bli klar och ges ut i mars-april. Framåt hösten blir det kanske dags att ge sig iväg och spela musikal i London igen, eller New York.

– Det blir att komma hem som ”Rock-Nina” och debutera med min soloskiva. Jag hoppas verkligen att jag kan ge mig ut på en turné i Sverige och rocka loss igen, säger hon.

Julia Milder/

TT Spektra