Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2011 - skolreformernas år

Nu blir det betyg från sexan. Svenska elever ska i framtiden få betyg tidigare. Hösten 2012 får de första eleverna betyg från årskurs sex. Kunskapstänkandet kommer nu tydligare in på mellanstadiet. Betygen i mellanstadiets sista år blir en viktig avstämning och sammanfattning inför den fortsatta skolgången i högstadiet. Vi tror att mellanstadiet blir lite mer på allvar när alla elever vet att i slutet av de tre åren kommer också ett betyg. Betyg på mellanstadiet är en viktig pusselbit i arbetet med att bygga en skola som fokuserar mer på kunskap.
Ingen enskild reform är dock den enda nyckeln till att höja kunskapen bland svenska elever. Därför genomför regeringen ett antal reformer av den svenska skolan. Det införs nya kursplaner med tydliga kunskapskrav i årskurs tre, sex och nio, obligatoriska nationella prov från årskurs tre, skriftliga omdömen från första klass och en ny betygsskala med fler steg än i dag.
Övergången till högre studier har enligt Skolverket ökat kraftigt 2010 jämfört med 2009 - var fjärde gymnasieelev går nu direkt vidare till högskolestudier. Skolverkets statistik över gymnasiebetygen visar dessutom att nästan hälften av eleverna som gick ut gymnasiet i 2010 läste utökat program och att allt fler läser de kurser som ger meritpoäng. Regeringen har infört meritpoängssystemet för att uppmuntra elever att välja svårare kurser, framförallt vad gäller studier i främmande språk och matematik. Det är glädjande att se att det har givit så snabba resultat.
Alliansregeringen fick 2010 förnyat förtroende att leda Sverige. Det är ett förtroende som förpliktigar. Utmaningen är att fortsätta skapa en politik som gör Sverige till ett fortsatt framgångsrikt land. Den utmaningen börjar i klassrummet. Vi skulle vilja påstå att 2011 är det enskilt viktigaste året för svensk skola sedan den allmänna folkhögskolan infördes 1842. En rad reformer ska träda i kraft under året; en ny lärarutbildning, en lärarlegitimation, en ny gymnasieskola, en ny betygsskala och en helt ny skollag.
Vi lägger därmed grunden för framtiden i klassrummet. Varje individ ska ha förutsättningar och möjligheter att utvecklas. Det är så vi skapar ett Sverige som kan fortsätta vara framgångsrikt.

Hans Backman (FP)
Tomas Tobé (M)
Margareta B Kjellin (M)
Lars Beckman (M)
Anders W Jonsson (C)
Lennart Sjögren (KD)