Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2019 blir definitivt en nystart för Gävle

Annons

Ett nytt år betyder möjligheter till nystart och 2019 kommer definitivt att betyda nystart för Gävle. För första gången på fyra år kommer kommunen att ha ett majoritetsstyre som, efter en mandatperiod av oklara majoritetsförhållanden med otrygghet och otydlighet som följd, kommer att innebära helt nya möjligheter till handlingskraft.

Den tillträdande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lagt politisk prestige åt sidan. Under en intensiv höst och vinter med konstruktiva samtal om Gävles utmaningar har vi gemensamt enats om och presenterat vår politiska plattform med de 100 första insatserna som vi vill genomföra för att stärka och utveckla hela Gävle kommun. Vi har också arbetat fram vår första gemensamma budget som röstades igenom i kommunfullmäktige nu under december. En budget för 2019 som är ett första steg för att börja genomföra det vi lovat.

I början av januari kommer vi direkt att stärka upp arbetet för ett tryggare Gävle. En av insatserna är att Gävle kommun i nära dialog med invånarna i respektive stads- och kommundel ska ta fram trygghetsplaner som ska beskriva hur tryggheten kan öka. Det kan handla om ökad belysning, fler trygghetskameror, fler vuxenvandrare, ökat samarbete med lokala föreningslivet eller införande av kommunala ordningsvakter. Vi utesluter inte någon av dessa insatser utan det är avgörande för trygghetsarbetet att vi tar ett helhetsgrepp kring alla de verktyg som kommunen råder över och kan använda, samtidigt som vi stärker kommunens samarbete med till exempel Polisen, föreningslivet och näringslivet.

Vi är också övertygade om att kommunens egna organisation måste blir både mer proaktiv och mer snabbfotad när oro uppstår. Tilliten och förtroendet för samhället handlar i hög grad om att känna sig trygg i vardagen, både hemma och i sitt bostadsområde, på stan, i skolan och på sin arbetsplats. Därför måste vi kunna säkerställa såväl verkningsfulla akuta trygghetsåtgärder som långsiktiga.

Skolan är den enskilt största satsningen i vår budget och där ingår till exempel förstärkningar till elevhälsan och uppdrag att anställa fler vuxna i skolan. Att alla elever klarar sin utbildning är en av de enskilt viktigaste insatserna både för individens framtid, för arbetsmarknaden, men också i ett brottsförebyggande perspektiv.

I Gävle kommun ska alla känna trygghet och framtidstro. Det är vår högsta prioritet. En förutsättning för att lyckas är att ta politiskt ansvar för Gävles bästa, och låta det nya året präglas av samarbete och utveckling. Vi ska göra allt vi kan för att det blir så.

Vi vill önska alla kommuninvånare ett gott slut och ett gott nytt år!

Åsa Wiklund Lång (S)

Tillträdande kommunstyrelseordförande

Jörgen Edsvik (S)

Kommunalråd

Helene Åkerlind (L)

Kommunalråd

Margaretha Wedin (C)

Kommunalråd

Therese Metz (MP)

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons