Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"21 grader inomhus är alldeles för kallt"

Rolf Gustavsson, 79 år, sitter med fleecetröja och ett elektriskt element bredvid sig för att slippa frysa i lägenheten på Brunnsgatan.
Bostadsbolaget Gavlegårdarna har högst 21 grader som riktvärde i sina hus, och den som tycker att det är för kallt får helt enkelt klä på sig.

– 21 grader är alldeles för lågt. Många gamla sitter med filtar på dagarna, säger Rolf Gustavsson som hellre skulle ha 23 grader.

Sedan drygt tio år tillbaka bor han i sin etta på Brunnsgatan på Söder i Gävle och han har alltid trivts bra. Men under den här hösten har han frusit mycket och behövt klä på sig extra för att hålla sig varm inomhus.

– Jag klagar inte bara för mig personligen utan det gäller alla i huset. Det går väl an om man är uppe och håller sig i rörelse, men lägger man sig för att titta på tv eller lyssna på radio blir det kallt.

Han har till och med köpt ett elektriskt element för att slippa frysa.

– Jag betalar för värme i hyran men ska dessutom betala en elräkning som kommer att stiga.

Han har tidigare upplevt att han har kunnat höja temperaturen på elementet själv, men det stämmer inte enligt Gavlegårdarna.

– Det måste bero på att något har varit trasigt. 21 grader har varit vårt värmeriktvärde i säkert över 10 år. Det är en överenskommelse med Hyresgästföreningen för att kostnaderna inte ska skena iväg, säger förvaltaren Roberth Krantz.

En termostat reagerar genom att stänga av elementen när temperaturen överstiger 21 grader.

På Gavlegårdarna är man van vid klagomål på hösten.

– Det är alltid många som reagerar på hösten när temperaturen slår om. Man tycker att det är kallt och känner att elementen är kalla. Men det kan de vara oavsett vilken temperatur det är, säger Roberth Krantz.

På Brunnsgatan har man nyligen bytt termostater vilket han också tror kan ha bidragit till klagomålen eftersom vissa krånglade i början.

Men för den som tycker att 21 grader är för kallt finns det ingen lösning i dag.

Gavlegårdarna för förhandlingar med Hyresgästföreningen om att hyresgästerna i framtiden ska kunna välja temperatur och att hyran bestäms utifrån det.

Men då behöver man ett rättvist system. Problemet är bland annat att lägenheter som ligger vid en yttervägg förbrukar mer energi än lägenheter som ligger högt upp.

– Vår vision är att kunna ha individuell mätning i framtiden, säger Lars Lennmalm, vice vd och förhandlingsansvarig på Gavlegårdarna.